
Asya Pasifik piyasalarında bugünkü işlemlerde Çin’in beklenenden daha kötü gelen gayrisafi yurt içi hasıla verileri fiyatlandı. ABD ile uzun süredir devam eden ticaret gerilimleri, büyümenin olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu.
Anakara Çin pazarları, verilerin açıklanmasıyla birlikte düşüşe geçti. Şanghay kompoziti yüzde 0,59 oranında gerilerken, Shenzhen kompoziti yüzde 0,37 oranında düştü. Shenzhen bileşeni de yüzde 0,45 oranında değer kaybederken, Hong Konglu Hang Seng endeksi yüzde 0,16 oranında geriledi.
Çin’in üçüncü çeyrek GSYİH rakamlarına göre ekonomi, bir yıl öncesine göre yüzde 6 büyüdü. Analistlerin beklentileri ise yüzde 6,1 oranında artış yönündeydi.
Pekin’in ABD ile uzun süredir devam eden ticaret anlaşmazlığı ekonomisini yavaşlattı ve büyümesi, son çeyrekte yüzde 6,2’ye geriledi. Bu şekilde ülkenin büyümesi son 27 yılın en yavaş büyümesine işaret etti. Çin, Perşembe günü ABD’nin iki ülkenin ticaretle ilgili nihai bir anlaşmaya varması için tarifeleri kaldırması gerektiğini ifade etti.
Mizuho Bank’tan ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, “Kontrolsüz ABD-Çin ticaret çatışması, yüzde 6’nın çok altında bir büyüme göstermeye ayarlandı. Özellikle yapısal olarak göz önüne alındığında, büyüme önümüzdeki 5-10 yıl içinde yüzde 5’e ayarlanmıştır,” dedi.
Hong Kong’daki emlak geliştiricileri, bir gün önce elde edilen bazı kazanımlar elde etti. New World Development hisseleri yüzde 1,07 oranında gerilerken, Henderson Land yüzde 1,68 ve CK Asset yüzde 0,46 oranında değer kaybetti.
Diğer Asya Pasifik Pazarları da Düştü
Avustralya’nın S&P / ASX 200 endeksi sabah işlemlerinde yüzde 0,60 oranında değer kaybetti. Ülkde Big Four olarak adlandırılan banka hisselerinde düşüş kaydedildi. Ulusal Avustralya Bankası’nın hisse senetleri yüzde 0,76 oranında düşerken, Commonwealth Bank hisseleri yüzde 1,02 oranında geriledi. Westpac yüzde 1,17 oranında düşerken, ANZ hisseleri yüzde 1,04 oranında değer kaybetti.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,17 oranında artış eğilimi gösterirken, Güney Koreli Kospi yüzde 0,20 oranında düştü. Genel olarak Japonya hariç MSCI Asya endeksi yüzde 0,14 oranında düşüş gösterdi.
Şirket haberlerin bakıldığında ise Apple tedarikçisi TSMC, dördüncü çeyrek gelirinde yaklaşık yüzde 10’luk bir artış olacağını tahmin ediliyor. 5G akıllı telefon artış hızının beklenenden daha iyi olması nedeniyle çip ve telefon talepleri ile bu artışın yaşanacağını belirtti. Şirket, dün açıkladığı üçüncü çeyrek gelirinde yüzde 12,6 oranında artış bildirdi.
Buna karşın TSMC hisseleri bugün erken saatlerde yüzde 0,17 oranında düşüş kaydetti.
Suudi devlet petrol devi Saudi Aramco’nun planlanan halka arzını ertelediğ söyleniyor. Çünkü Reuters’ın raporuna göre ham petrol üretiminin yarısını kaybettiren 14 Eylül saldırısının ardından yatırımcıları en son kazancıyla güncelleme istiyor.
Asya Paralarında Sakin Seyir
Doların önemli para birimleri karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi, 97.600 seviyesindeyken, önceki günkü işlemlerde 98.113 seviyesinden düşüşe geçmişti.
Japon yeni ise dolar karşısında sakin bir seyir izledi. USD/JPY paritesi, dünkü işlemlerde en yüksek 108,93 yen seviyesini görürken kapanışı 108,65 yenden yaptı. Yeni güne ise dalgalı bir başlangıç yapan parite, Asya piyasalarında önce düştü ardından yükselişe geçti. Daha sonra yüzde 0,08 oranında ekside seyrederek 108,56 yenden alıcı bulmaya başladı.
Avustralya doları ise dün dolar karşısında yükseliş kaydetti. AUD/USD paritesi, dün 0,6834 dolara kadar yükseldikten sonra kapanışı 0,6824 dolardan yaptı. Yeni güne ise yataya yakın bir başlangıç yapan parite, Asya piyasalarında 0,6838 dolara kadar yükseldi. Daha sonra yüzde 0,07 oranında artıda seyrederek 0,6829 dolardan alıcı bulmaya başladı.
Asya işlemlerinde sabah saatlerinde petrol fiyatları düşüş kaydetti. Küresel gösterge olan Brent tipi ham petrol varil başına yüzde 0,33 oranında düşüşle 59,58 dolardan işlem gördü. ABD ham petrolü ise varil başına yüzde 0,24 oranında düşerek 53,8 dolardan alıcı buldu.