
Pandeminin başlangıç noktası olan Çin’in sert önlemler almasını gerektirmiş, ülkedeki faaliyetler durdurulmuştu. İşler yeniden açılmaya çalışılsa da temkinliliğin devam ettiği biliniyor.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıklayacağı ilk çeyrek rakamları merakla beklenirken korkulan oldu ve Çin ekonomisi üç aylık verilerin tutulmaya başladığı 1992 yılından bu yana ilk kez daraldı. Ocak-Mart döneminde GSYİH, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 6,8 oranında küçüldü. Bir önceki çeyreğe kıyasla ise GYSİH yüzde 9,8 azaldı.
2020’nin İlk Çeyreğindeki Daralma 1992’den Bu Yana İlk Düşüş Oldu
Çeyrek bazda kayıtların tutulmaya başladığı 1992 yılından bu yana hiç daralma yaşanmamıştı. Çin’in hükümet rakamlarına sık sık şüpheyle yaklaşılsa da eldeki veriler 28 yıl sonra ilk küçülmeyi işaretledi.
Öte yandan Reuters tarafından ankete katılan analistler, Çin GSYİH’sinin Ocak-Mart çeyreğinde bir önceki yıla göre %6,5 oranında küçüleceğini tahmin ediyorlardı. Capital Economics’ten Julian Evans-Pritchard da Çin GSYİH’sinde ilk çeyrekte yüzde 16’lık çarpıcı düşüş öngörmüştü.
Analistlerin tahminleri %28,9’luk daralma ile yüzde 4’lük genişleme arasında büyük bir aralıkta değişkenlik göstermişti. Veriler sanayi üretiminin %8,4 azalarak Mart ayında %1,1 düştüğünü gösterdi. Sabit varlık yatırımı ilk çeyrekte %16,1 düştü. Perakende satışlar ilk çeyrekte %19, tüketim malları satışları Mart ayında %15,8 düşerken fiziksel malların online satışları %5,9 arttı.
Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü bugünkü basın toplantısında şunları söyledi:
Hükümetin anketine göre, Mart ayında kentsel işsizlik oranı %5,9 idi. İstatistik Bürosu’ndan elde edilen veriler, bunun Şubat ayındaki %6,2’lik rekor seviyeden düştüğünü gösterdi.
Asya Piyasaları Yatırımcıların Çin Verisine Aldırış Etmemesiyle Yükseldi
Cuma günü öğleden sonra yapılan işlemlerde Asya hisseleri Güney Kore’nin temsili borsa endeksi Kospi’nin yüzde 3,19 artmasıyla yükseldi.
Yatırımcıların Çin ekonomisinin ilk çeyrekte %6,8 daraldığını gösteren resmi veriye aldırış etmediği görüldü. Kospi bölgedeki büyük piyasalar arasında kazanca liderlik ederken Güney Kore’nin Nasdaq’ı olarak bilinen Kosdaq endeksi% 1.57 oranında değer kazandı.
Japonya’da endeksin ağırsıkletleri Fast Retailing ve Softbank Group’un yüzde 5’in üzerinde artmasıyla Nikkei 225 öğleden %2,94 arttı. Topix endeksi %1,35 oranında değer kazanırken Hong Kong’un Hang Seng endeksi %2,48 arttı.
Anakara Çin hisse senetleri, öğleden sonra ticaretinde yükseliş gösterdi, Şanghay kompoziti %1’den fazla artarken, Shenzhen kompoziti %0,98 artış kaydetti. Bu sırada Avustralya hisseleri yükseldi ve S&P/ASX 200 %1,65 değer kazandı.