
Pandeminin başlangıç noktası olan Çin geçtiğimiz hafta 1992’den bu yana ilk üç aylık daralmasını yaşadığını açıklamıştı. Buna göre Ocak-Mart döneminde GSYİH, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 6,8, bir önceki çeyreğe göreyse yüzde 9,8 daralmıştı.
Bugün yapılan açıklamada ülkenin koronavirüsten etkilenen ekonomisini desteklemek için temel borç verme faiz oranlarını (LPR) düşürdüğü bildirildi. Yıllık LPR 20 baz puan indirimle yüzde 4.05’ten yüzde 3.85’e çekilirken 5 yıllık LPR 10 baz puan indirimle yüzde 4.65 seviyesine çekildi.
Çin, kurumsal borçlanma maliyetlerini azaltmak ve koronavirüs krizinin etkilerini hafifletmek için bu yıl ikinci kez faiz düşürdü.Hareket, koronavirüs krizini takiben yaşanan yaygın etki nedeniyle zayıf iç talepten etkilenen işletmeleri desteklemek amacıyla geldi. Ülke ekonomik motorlarını yeniden başlatırken analistler, faaliyetlerin kriz öncesi seviyelere dönmesinin aylar boyunca sürebileceğini belirtiyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi de küresel bir durgunluğun Çin üzerindeki baskıya eklenecek olması.
Sonuçta küresel merkez bankaları, son dönemde pandemi duraklamalarından kaynaklanan ekonomik düşüşü azaltmak ve nakit açlığı olan şirketlerle tüketicileri ayakta tutmak için benzeri görülmemiş teşvik önlemleri uyguladı. FED bilançosunu 6 trilyon doların üzerine çıkarırken neredeyse tüm ülkelerden teşvik paketleri hamleleri geldi.
PBOC da salgının Ocak ayının ortasında yoğunlaşmasından bu yana ucuz kredilerden vergi indirimlerine bir dizi mali önlemle gevşetme sürecini hızlandırdı.Ancak Çin Merkez Bankası’nın şu ana kadar verdiği yanıtlar; küresel akranlarının çoğundan daha az agresif oldu ki bunlar küresel mali kriz sırasındaki büyük teşviklerinden daha ihtiyatlıydı.
Diğer taraftan Çin’in borçlanma maliyetlerini düşürmesi üzerine Asya hisseleri Pazartesi sabahı karışık seyretti.
Şanghay Kompozit Endeksi %0.20 artışla daha önceki kayıplarını silerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0.19 yükseldi. Japonya ihracatının Mart ayında bir önceki yıla göre neredeyse %12 düştüğünü açıklamasının etkisiyle Nikkei 225 %1.29, Topix ise %0.56 değer kaybetti. Güney Kore’de Kospi %0.12, Avustralya’da S&P/ASX 200 %0.41 geriledi.