
Perşembe günü yayınlanan bir ankete göre büyük ABD şirketlerindeki baş finans direktörleri, 2020’ye temkinli bir notla girdi ve neredeyse hepsi aşırı değerlenmiş bir borsa bağlamında ekonomik bir yavaşlama beklediğini bildirdi.
Deloitte CFO Signals Survey, kurumsal liderlerin ekonomiyi iyi olarak görürken, yıl bitmeden koşulların yavaşlayacağını tahmin ettiklerini gösterdi.
Tüketici ve iş harcamalarının yavaşladığını söyleyen CFO’ların yüzde 82’si ihtiyari harcamaları ve personel sayısını azaltmak gibi daha savunmacı eylemlerde bulunmayı beklediklerini kaydetti. Yavaşlamanın Avrupa ve Çin’de özellikle akut olacağı öne sürüldü.
Katılımcıların yüzde 69’u Kuzey Amerika’daki koşulları iyi olarak görürken, rakam Avrupa’da yüzde 7 ve Çin’de yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti.Deloitte Global CFO program lideri olan Sandy Cockrell, Kuzey Amerika’nın açıkça şirketlerin yatırım odaklarını artırmaya devam ettiği bir yer olduğunu söyledi. Bununla birlikte CFO’ların bir gerileme öngörmesine rağmen bunun en kötü senaryonun tahmin edildiği anlamına gelmediği vurgulandı. Aslında dördüncü çeyrek anketinde yakın bir durgunluk beklentisi, 2019’un ilk çeyrek anketindeki yüzde 15’e kıyasla yüzde 3’e düştü. Ne var ki yüzde 97’si 2020’de bir yavaşlamanın başladığını veya yıl içinde bir süre sonra başlayacağını dile getirdi.
Endişeler arasında ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginlikleri, siyasi çalkantılar ve tüketici talebinin yavaşlaması göze çarptı. Net iyimserlik son anketteki yüzde eksi beşten yüzde 11’e yükselse de bu hala üç yıl içindeki en düşük seviyede kaldı. Cockrell, ABD ve Çin arasında kalıcı bir barışın büyük bir yardım olacağını savunarak şöyle konuştu:
“Bu ticaret anlaşmasını yapabilirsek, en büyük şey bu olur. Tedarik zincirlerinizi fiyatlandırma zorunluluğu bütçelemeyi ve öngörmeyi son derece zorlaştırıyor. Bir CFO’nun bakış açısından doğal olarak, yöneticiler olmaları gereken muhafazakar tarafta yer alacaklar.”
Öte yandan 2020 başkanlık seçimlerini izleyen yöneticilerin yüzde 65’i, ekonomik performansın önemli ölçüde sonuca bağlı olacağını aktardı. CFO’ların finansal piyasalar konusunda da endişeli oldukları görüldü. Wall Street art arda yeni zirveler görürken katılımcıların yüzde 77’si hisse senetlerinin aşırı değerlendiğini savundu.
Aynı zamanda rallinin temel yapı taşı olarak düşük faiz oranlarını gösterirken daha yüksek bir ABD doları öngördü. İklim değişikliği hakkındaki sorulara yöneticilerin yüzde 70’inden fazlası, önleyici faaliyetlerde bulunmak için paydaşların baskısı altında hissettiğini belirterek yanıt verdi.