
Yurt dışı piyasalarında yatırımcıların Türk lirasına erişiminin zorlaşmasına sebep olan yüksek faiz oranlarından ve borsadaki satışların hızlanmasından sonra, Borsa İstanbul’dan açıklama geldi.
Yapılan duyuruda; “Son günlerde yurt dışı tezgah üstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşullar TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmamakta ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açmaktadır. Borsamız nezdindeki swap piyasasında ise fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir.” açıklamasına yer verildi.
Borsa İstanbul, swap işlemleri için tüm piyasa oyuncularını borsaya davet ettiğini duyurdu.Yapılan açıklamada; yurt dışı tezgah üstü piyasadan yurt içi organize piyasasına erişim sağlanmasının sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunacağı aktarıldı. Bu doğrultuda Borsa İstanbul piyasalarına hem yabancı bankaların hem de yurt dışındaki tezgah üstü piyasada aktif finansal kurumların davet edildiği belirtildi.
Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde Borsa İstanbul Grubunun ana stratejilerilerinden birinin finansal kurumların bilanço risklerinin yönetilmesini mümkün kılacak pazar yerlerinin oluşturulması olduğu söylendi.
Borsa İstanbul FX Swap Piyasası, açıldığı günden bugüne 40 milyar dolar işlem hacmine ulaştığı bildirildi.2009 yılında gerçekleşen G20 Pittsburgh Zirvesi’nden çıkan en önemli sonuçlardan birinin tezgah üstü türev işlemlerin organize piyasalarda merkezi takas sürecine dahil edilmesi olduğu hatırlatılan duyuruda, bu kapsamda 2018 yılının Ekim ayında faaliyete geçen Merkezi Karşı Taraf hizmeti verilen Borsa İstanbul FX Swap Piyasası’nın 40 milyar dolar işlem hacmine ulaştığı bilgisi paylaşıldı. Borsa İstanbul olarak uluslararası standartlarda derin, likit ve etkin piyasalar oluşturma misyonu ile çalışmalara devam ettikleri yazıldı.
Merkez Bankası son olarak döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını %20’den %30’a çıkardığını duyurdu. TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, bu adımın bankacılık sisteminin TL likiditesini artırıcı bir hamle olduğunu söyledi.
Merkez’in dolarizasyonun devam ettiği mevduat hesaplarında brüt FX rezervlerini artırmayı ve bankaların lira likidite yaratma kabiliyetini artırmayı amaçladığını söyledi. Bu adımın Londra gecelik swap piyasasını etkileyecek bir aksiyon olmadığını dile getiren Ökte, diğer yandan bankacılık endeksi açısından olumlu olabileceğini yorumladı.