Borsa İstanbul haftanın ilk gününde aşağı yönlü hareketini başlatmıştı. Volatilitesi yüksek işlem günlerinin haftalık grafiğine baktığımızda hafta ortası derinliği yüksek ancak yatayda bir tablo gözlemlendi. Küresel piyasalara baktığımızda son yılların en sert hareketlerini kaydeden Nasdaq, BIST’e paralel başını kaldıramayan DAX, sıralamaya peş peşe katılan Hang Seng, Nikkei 225 ve KOSPI’nin haftalık görüntüsünde kırmızı renkli grafiklerin baskınlığını görüyoruz. 22 Ekim Pazartesi ve 29 Ekim Cuma tarihli haftada kaydedilen tabloyu aşağıdaki gibi gözlemliyoruz.
Endekste Haftanın Geneli Aşağı Yönlüydü
Hafta Çin tarafında olumlu bir gelişme ve bir önceki haftadan kalan yukarı yönlü grafikleri bazında güzel bir haber alarak başlamıştı. Asya ve ABD vadeli endekslerinde incelenen olumlu gelişmenin yansımasında Borsa İstanbul’da hafif olumlu bir açılış beklenmişti. Endekste hareketin yönüne dair fikir oluşturan, bu hafta gerçekleşen işlemlerde piyasanın yorumladığı pivot noktalarıyla oluşturduğumuz grafiğe baktığımızda;
BIST 100 Grafiği ve Pivot Olarak Yorumlanan Seviyeler
(1,2,3,4,5 numaralı noktalar sırası ile haftanın işlem günlerindeki yorumlanan denge seviyelerini belirtmektedir.)
Pazartesi günü küreselden gelen ılımlı hava ile açılışını yukarı yönlü kaydeden endeks birinci seans ile aşağı doğru kırılmalar kaydetmişti. Bir önceki haftanın son işlem gününden taşınan pivot noktası ışığında endeksin Pazartesi gününü düşüşle kapattığını gözlemlediğimiz grafikte, Salı gününe bakışı düşüş olarak görmemiz mümkün.
Bu hafta açıklamaları süren 2018 3. çeyrek bilançoları ve TCMB faiz açıklaması önemli konulardandı. Duyurulan mali tablolarda ilgili şirketlerin işlem gören hisse senetlerinde hareketlenen grafikler endeksin aşağı yönlü hareketine öncülük etti. Karlılık oranlarında yüksek beklenti olan hisselere baktığımızda, pozitif ayrışma sürecinin fiyatlanmış olduğu dikkatimizi çekmişti. Piyasa analistlerinden gelen değerlendirmelerin de pekiştirdiği bu görüş, 3Ç18 tablolarında verimi güzel ancak haftayı olumsuz kapatan sermaye piyasası argümanlarında da bariz görüldü.
Endeks Grafiği ve Denge Noktaları Arasındaki Fark Pazartesi Son İşlemlerle Derinleşmişti
Haftanın ilk işlem gününün son ticaret saatlerinde gerçekleşen katı düşüş, endeks grafiği ile denge noktasındaki mesafeyi artırmış. Meydana çıkan ciddi açıyla Salı gününden itibaren bir aşağı yönlü hareketi yorumlamak diğer günlerin grafiklerine bakıldığında teyit edilen bir bakış olarak inceleniyor.
Küresel piyasalarda ciddi düşüşlerin kaydedilmesi, Wall Street piyasalarından bulaşan satış dalgası Avrupa borsalarını etkisi altına almıştı. Türkiye varlıklarının bu dalgadan aldığı pay Çarşamba günü ikinci seansı itibariyle toparlanmaya başlamıştı. Seans sonunda görülen tablo düşüşte kaydedilen hafta grafiği içinde en yüksek seviyeyi kaydetmişti. Beklentileri, satış dalgasının kırıldığına dair bir duruşu ile pozitif yönlü işaret eden grafik haftanın yeşil ışıklarla kapanabileceğine taşımıştı.
Perşembe günü Wall Street borsalarında şaşırtıcı düşüşler kaydedildi. Bilgi teknolojileri ve teknoloji sektörü aşırı değer kaybetti. ABD borsalarında 2018 yılı başından bugüne, 9 aylık değer kazanımları iade edilmiş; bu tablo ile sermaye piyasalarına bakışta küresel sıçramaları halinde genel anlamda ciddi bir satış boyutları tartışılmıştı.
Hafta boyunca açıklanması devam eden bilançoların fiyatlandığı ve küresel piyasalardan etkilendiği kaynaklı aşağı yönlü çizimlerini izlediğimiz BIST 100 endeksi, Merkez Bankası faiz açıklamasıyla değer kazanımını artıran TL’ye ters orantılı hareket etti. Küresel anlamda değer kazanan dolara karşı Türk Lirası pozitif ayrışma sergiledi.