
Türk lirası 6 Kasım’da dolar, Euro ve sterlin karşısında tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım ayında 475 baz puan, Aralık ayında 200 bp faiz artışı yaparak döviz kurlarındaki yükselişin önünü kesti.
Bunun devamında ekonomi yönetiminden gelen ılımlı açıklamalar piyasaları yatıştırırken, yatırımcıların da yeniden Türk varlıklarına yönelmesine yardımcı oldu. Yeni yılın ilk günlerinde dolar ve Euro, TL karşısında zayıf bir performans gösteriyor. Yabancı kurumlar ise art arda TL’ye yönelik tavsiyelerini paylaşıyor.
Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından yabancı kurumlardan yorumlar gelmeye başlarken, en son tavsiye Goldman Sachs’tan yapıldı.
Türk lirasının yıllıklandırılmış olarak %15 carry getirisi ve küresel piyasalarla düşük korelasyon sunduğunu belirten banka, TL’de uzun pozisyon açılması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Kamakshya Trivedi ve Caesar Maasry öncülüğünde hazırlanan raporda, genel makro görünümün gelişen ülke varlıklarını desteklediği ifade edildi.
Dolar/TL’de 7,10 için kısa pozisyon açan HSBC, yıl sonuna doğru normalleşme adımlarıyla birlikte 6,50 seviyesine doğru iniş olabileceğini öngördü. Merkez Bankası’nın faiz artışı kararlarının ve sadeleşme politikasının kısa vadede lirayı destekleyeceğini öngören Citi analistleri, Türk varlıklarına yönelik olumlu algının sürdüğünü aktardı.
Rabobank EM FX Stratejisti Piotr Matys, dolar kurunun önümüzdeki aylarda 7 liranın altına düşmesini bekliyor.
Gelişen piyasalara yönelik iyi bir algı olduğunu söyleyen Matys, liranın böylelikle dolar karşısında kazanımlarının arttığını ekledi. Dolar/TL için tahminde bulunan bir diğer kurum Barclays oldu. İngiltere merkezli finans kuruluşu, enflasyonun yıl sonunda tek haneye ineceğini, dolar kurunun ise 8,40’lara ulaşacağını tahmin etti.
Kurum analistleri değerlendirmesinde “Kur geçişkenliği ve güçlü rezervler/dış denge hedefleri göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın kurun 7 seviyesinin altına inmesinden kaçınacağını düşünüyoruz” ifadesine yer verdi. Dolar kuru saat 16:42’de %0,02 artıda 7,35 liradan işlem görüyor.
Günün ilk yarısında 1.533 puan ile tüm zamanların en yükseğine ulaşan Borsa İstanbul ikinci yarıda bir kez daha zirveyi tazeledi.
BIST 100 endeksi Cuma gününe 1531 puandan başladı. Piyasaların açılmasıyla birlikte rekor seviyeye yükselen borsa, ilerleyen dakikalarda düşüşe geçerek 1519 puana indi. Saat 11:00 sularında günün en düşük seviyesini kaydeden endeks sonrasında kesintisiz bir yükselişe yöneldi.
Günün ikinci yarısında ise 1.541,04 puan ile tüm zamanların zirvesine ulaştı. Borsa saat 16:29’da %1,04 artıda 1538 puandan işlem görüyor. Aynı dakikalarda bankacılık endeksi %1,01, bilişim %4,06, gıda %3, orman %2,94, metal ana sanayi %1,74, tekstil %1,47, ulaştırma %1,70, sınai %1,50 ve teknoloji %1,67 artıda hareket etmekte.
Yabancıların TL varlıklarına yönelik olumlu tavsiyeleri birbiri ardına gelmeye devam ederken, bu durum pay piyasalarında hareketliliği artırdı. Risk iştahının artmasında bir diğer önemli etken ise ABD başkanlık yarışının bitmesi ve Joe Biden’ın zaferinin ilan edilmesi oldu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, ekonomide güven ortamı sağlamanın en önemli koşulunun fiyat ve finansal istikrar olduğunu söyledi. Bu tablonun sağlanmasının zaman alacağını fakat rehavete kapılmadan çaba sarf edileceğini dile getirdi.
Enflasyonla mücadele konusunda da önümüzde uzun bir yol olduğunu belirten Kaslowski, tüm ekonomik aktörler tarafından bunun zorluğunun kabul edilip, ona göre hareket edilmesi gerektiğini altını çizdi. Doğru iktisat politikalarının tek başına yeterli olmayacağını, küresel ve bölgesel ekonomik işbirliklerimizi artırarak, konumumuzu güçlendirmemiz gerektiğini vurguladı.