
Borsa İstanbul beklenen tepki alışını bugünkü açılışı ile gösterdi. Ancak dün de gözlemlediğimiz alılıcı açılışın ardından ciddi gevşemenin gelmesi akıllarda, bugünkü işlemlerin de negatif tarafa iade edilip salınacağı senaryosu idi.
%0.60 civarında primlenmeler ile grafikler çizen BIST 100 endeksinde birinci seans pozitif tarata kapandı. İkinci seansın %1.20 seviyelerinde açılışından sonra tekrar hafif geri çekilmeler gözlemlense de Borsa İstanbul %1.24 değer kazanarak 91.167,04 puandan işlemlerine devam ediyor.
Yatırımcı tarafından görülen tepki alışı reaksiyonuna olan güven endeksin kapanışına rölatif olabilecek iken, görülecek %1.0 üstünde primli gün sonu ve haftanın son işlem gününde (14 Aralık Cuma) pozitif bir kapanış ile 91.500 üzerinde oluşabilecek bir görünüm önümüzdeki haftaya dair olumlu bir beklentiyi artırabilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Bireysel Yatırımcı Odaklı Çalışma Açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı yapılan açıklamada 17–21 Aralık tarihlerinde bireysel yatırımcılara sunulmak üzere finansman araçlarını çeşitlendirmeye gidiyor. Yatırımcı tabanında genişletilme amacı ile başlatılan çalışmada 1 hafta boyunca Euro ve dolar cinsinden talep topama yöntemi uygulanarak tahvil ihracı gerçekleştireceğini duyurdu.
Senetler 28 Aralık Cuma gününde yatırımcıların hesabına aktarılmak üzere her iki cins tahvilde de 1 yıl ve 6 ay vadeler olup ayda bir kupon ödemeli olacak. Euro cinsi tahvil yıllık getiri oranı %2.5 ve dolar cinsi tahvil için ise yıllık bazda getiri %4.0 oranında olacak.
Bireysel yatırımcı açısından genişletilen işlem argümanı olarak değerlendirilebilecek bu çalışma sayesinde döviz kurlarında ileriye dönük değerlenme hedefleyen yatırımcı, döviz getirisine ek olarak kıymet getirisi ile kazanımını artırabilir. Bildiğimiz üzere bu tür argüman daha yüksek minimum limitlerle ihraç ediliyordu, gelişme ile daha alt limitler yatırıma uygun gözükmekte.
Moody’s Türk Şirketlerindeki Görünümün Negatif Devam Ettiğini Duyurdu
Diğer tarafta Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s gönderdiği bilgilendirme notunda Türkiye ve Güney Afrika şirketleri için önümüzdeki 1 ve 1,5 yıllık dönemde negatif görünümün devam edeceğini bildirdi.
Notta yüksek kur volatilitesinin (oynaklık), sıkı finansal koşulların ve politikanın yönüne dair belirsizliğin Türk şirketlerine ilişkin negatif görünümde ana belirleyici kaynaklar olarak görüldüğü ifade edildi. Ayrıca bu faktörlerin 2019 yılındaki ekonomik daralma beklentisiyle şiddetlenebileceğine dikkat çekildi.