
İtalya, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri, koronavirüs salgınını oldukça şiddetli bir şekilde geçiriyorlar. Avrupa genelinde toplam 2 milyondan fazla kişi enfekte olurken, 177 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkelerin birçoğu ekonomilerini durdururken, büyük bir çöküntü yaşandığını söyleyebiliriz.
Avrupa ile ilgili kötümser yorumlara karşın bazı uzmanlar varlıklarının çekici görünmeye başladığını ve toparlanmak için yerleri olduğınu düşünüyorlar.
Avrupa göstergesi Stoxx 600 endeksi, Mart ayındaki düşük seviyelerinden dünkü kapanışa kadar geçen sürede %36,37 oranında toparlandı. 2020 yılına 419,72 puandan başlayan endeks, 433,90 puana kadar yükseldi. Bu seviyeden adeta çakıldı ve 18 Mart’ta 268,57 puana düştü. Bugün ise %1,04 oranında artıda 369,98 puanda seyrediyor.
Stoxx 600 endeksi 52 haftanın en düşük seviyesini 268,57 puan ile kaydederken, 1 yılın en yüksek seviyesinden bu noktaya geriledi. Endeksin 1 yıllık getirisi ise %2,1 oranında negatif bölgede yer alıyor.
Bir stratejist ise Avrupa makamlarının mali ve parasal teşviklerin bölgedeki hisse senetlerinin yükselişini desteklediklerini gördüğünü söyledi.
Principal Global Investors Baş Stratejisti Seema Shah, “Bence tüm Avrupa bir varlık sınıfı olarak oldukça çekici görünüyor. Bu yıl gerçekten düşük performans gösterdiler ve değerleme açısından kesinlikle ABD’den daha çekici görünüyorlar,” dedi.
Dünya borsaları, yükselen koronavirüs sağlık krizinin ortasında Mart ayında ciddi düşüş gösterdiler. Ancak piyasalar o zamandan bu yana kazançlarının hepsini olmasa da bir kısmını aldı. Ancah Shah, Avrupa varlıklarının olması gereken değerin çok altında olduğunu düşünüyor.
Varlıkların toparlanmak için gerekli yerleri olduğunu söyleyen Shah, Avrupa Merkez Bankası’nın teşvik tedbirlerine ve yerel yönetimler tarafından alınan maliye politikası kararına da işaret etti.
AMB, dün Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı 600 milyar Euro’dan 1,35 trilyon Euro’ya yükseltti. Shah, bu kararın büyük bir sürpriz olduğunu söylerken, “Aslında bu ülkelerin çoğundaki Avrupa hisse senetlerinin ABD’ye karşı bir miktar telafi etmeye başlayabileceğini düşündürüyor,” ifadelerini kullandı.
Credit Suisse Asya Pasifik CIO ofisinde kıdemli bir yatırım stratejisti olan Suresh Tantia ise mali desteğin özellikle Almanya’daki piyasalar için iyi olacağını düşünüyor. Tantia, Alman pazarının salgın nedeniyle önemli ölçüde darbe aldığını ancak tipik olarak sade yapılı ülkede teşviklerin olumlu görüntüğünü söylüyor.
Berlin, hafta ortasında ekonomik iyileşmeye yardımcı olmak için 130 milyar Euro değerinde bir paket açıkladı. CNBC’ye konuşan Tantia, “Alman ekonomisinin şirketleri desteklemesi için yeni bir kapı açtığını düşünüyorum. Bu Alman hisse senedi piyasalarına bir itici güç sağlayacaktır,” ifadelerini kulandı.