Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Asya İşlemleri, Petrolün Jeopolitik Risklerin Arasında Kalmasıyla Karışık Seyretti

Asya işlemleri, petrol fiyatlarının jeopolitik gerilimlerin ortasında kalmasıyla birlikte karışık bir seyir izledi.
Asya İşlemleri, Petrolün Jeopolitik Risklerin Arasında Kalmasıyla Karışık Seyretti
Yorum

Yatırımcıların artan enerji fiyatları ve jepolitik gerginlikler konusunda temkinli davranmaları nedeniyle Asya piyasaları bugünkü işlemlerde karışık seyretti. Japonya göstergesi Nikkei 225 endeksi yatay bir seyirle zararlarını silerken, Topix endeksi yüzde 0,29 oranında değer kazandı. Güney Kore’nin Kospi endeksi de yataya yakın bir seyir izledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin kongre onayını gerektirmeyen tarifeler ve dijital ticaret konusunda Japonya ile ilk ticari anlaşmalarına varlığını söyledi.

Avustralya’nın göstergesi S&P / ASX 200 endeksi de düşüş seyrini yükselişe çevirerek, çoğu sektörün toplanmasıyla yüzde 0,33 oranında değer kazandı. Enerji alt endeksi, ülkedeki petrol şirketleri değerlendikçe yüzde 0,93 oranında değerlendi.

Çin anakara piyasaları ise öğleden sonraki işlemlerde yüzde 1’den fazla düşüş kaydetti. Şanghay kompoziti yüzde 1,35 oranında gerilerken, Shenzhen kompoziti yüzde 1,94 oranında düştü. Shenzhen komponenti ise yüzde 1,89 oranında değer kaybetti.

Raporlara göre; Çin’deki yeni konut fiyatları, Ağustos ayında neredeyse bir yıl içinde en zayıf büyüme hızını gösterdi ve yavaşlayan bir ekonomi ile spekülatif satın alma konusundaki mevcut kısıtlamalar genel talep üzerinde bir baskı oluşturdu.

Hong Kong gösterge endeksi Hang Seng ise yüzde 1,52 oranında değer kaybeti.

Petrol Fiyatları da Karışık Seyretmeye Başladı

Petrol Fiyatları da Karışık Seyretmeye BaşladıBir önceki seansta fiyatlar yükseldikten sonra üretimin ne zaman normale döneceği konusundaki belirsizliğin artmasıyla bir gerileme yaşandı. West Texas Intermediate vadeli işlemleri yüzde 14’ten fazla yükselirken, 2008 yılından beri günlük en büyük kazancını gösterdi.

Uluslararası gösterge Brent de seans içinde yüzde 14’ten fazla yükseliş kaydetti.

Enerji fiyatları Salı günü Asya saatlerinde hafif bir gerileme kaydetti. ABD ham petrolü varil başına yaklaşık yüzde 0,9 düşerek 62,34 dolardan, Brent ise yüzde 0,22 oranında düşüşle 69,02 dolardan işlem gördü.

Keskin hamleler, bir dizi drone saldırısının hafta sonu boyunca Suudi Arabistan’daki dünyanın en büyük petrol işleme tesisine çarpmasıyla gerçekleşti. Bu durum günde 5,7 milyon varil ham üretimi durdurdu. Bu, Suudi Arabistan’ın küresel günlük ihracatının yarısından ve dünyadaki günlük ham petrol üretiminin yüzde 5’inden fazla.

Cumartesi günkü saldırı, Yemen’deki Husi isyancıları tarafından üstlenilirken, Trump yönetimi İran’ı suçladı. Suudi liderliğindeki bir askeri koalisyon Pazartesi günü yaptığı açıklamada, saldırının İran silahları tarafından gerçekleştirildiğini ve Yemen kaynaklı olmadığını belirtti.

Krallığın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun ham üretiminin yaklaşık üçte biri yeniden kurtarılmaya çalışılıyor. Ancak basında çıkan haberlerde, Aramco’nun etkilenen sahasındaki üretimin çoğunun geri yüklenmesinin haftalar alabileceği öne sürülüyor.

Petrol Fiyatındaki Artış Jeopolitik Primdeki Artışı Yansıtıyor

Petrol Fiyatındaki Artış Jeopolitik Primdeki Artışı YansıtıyorAvustralya Federal Bankası’ndaki madencilik ve enerji ürünleri araştırma müdürü Vivek Dhar, Suudi Arabistan’ın yedek kapasitesinin ve mevcut stoklarının kayıp üretimin bir kısmını azaltması gerektiğini söyledi.

Petrol fiyatlarının dünkü yükselişi, Trump’ın piyasaları iyi tedarik etmek için Stratejik Petrol Rezervi’nden petrol tahliyesine izin vermesiyle gerçekleşti. Analistler, Suudiler ve ABD veya diğerlerinden askeri bir yanıt alındığında enerji fiyatlarının daha da artabileceğini söylediler.

Ulusal Avustralya Bankası’ndaki kıdemli bir döviz kuru stratejisti olan Rodrigo Catril, “Petrol fiyatlarındaki ani artış, jeopolitik primdeki artışı da yansıtıyor,” dedi.

Catril, hafta sonu olayının Suudi Arabistan’ın daha fazla saldırıya açık olduğunu ve aynı zamanda hem Krallık’ta hem de ABD’nin İran’daki işaret parmağı gibi risklerin arttığını söyledi.

“Şimdilik muhtemelen bilmediğimiz birçok şey olduğunu ve bunun gibi petrol fiyatlarının yüksek ve değişken kalacağını söylemek güvenlidir,” diyen Catril, daha yüksek petrol fiyatlarının zaten zorlu bir çevreye maruz kalan küresel büyüme görünümüne etkisi olacağını da belirtti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu