
Hindistan Merkez Bankası (RBI) tarafından yayımlanan Temmuz ayı Finansal İstikrar Raporu, özellikle gelişmekte olan piyasalar için dünya genelinde artan borç seviyelerinin riskleri hakkında endişeleri artırdı.
Raporda, küresel borcun 2008 küresel mali kriz sırasında görülenden daha fazla olduğu vurgulandı. Küresel borcun tüm sektörlerde arttığını ve 2019’un Aralık çeyreğinde 255 trilyon dolar olduğunu belirtti.
Şu anda gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %322’sinden fazla bir şekilde küresel borcun neredeyse yüzde 40 ya da 2008’deki küresel mali krizin başlangıcında görülenden 87 trilyon dolar daha fazla olduğunu aktardı.
Uluslararası Finans Enstitüsü’ne (IIF) atıfta bulunan rapor, küresel borç konusundaki değerlendirmeleriyle dikkat çekti.RBI releases the Financial Stability Report, July 2020https://t.co/lHZ9cSh6qQ
— ReserveBankOfIndia (@RBI) July 24, 2020
Net devlet borçlanmasının 2019 seviyelerinden iki katına çıkarsa ve küresel ekonomik faaliyette %3’lük bir daralma olursa, bunun dünya borcunu 2020 yılında GSYİH’nin % 322’sinden GSYİH’nin %342’sine yükselteceğini söyledi.
Artan küresel borç seviyelerinden en kötü etkilenenlerden birinin, küresel finansal krizden bu yana finansal yükümlülüklerinde artış gören gelişmekte olan piyasaların olacağını dile getirdi.
“30 büyük gelişmekte olan piyasanın borcu, 2007’nin dördüncü çeyreğindeki 22 trilyon dolardan, 2019’un dördüncü çeyreğinde 71 trilyon dolara çıktı” diyen RBI raporu, Çin dışında yabancı ülke para birimi borcunun gelişmekte olan piyasaların finans sektörü dışındaki borcunun yüzde 20’sini oluşturduğunu kaydetti.
RBI Başkanı Shaktikanta Das raporun sunumunda; “ölçüsüz insani ve ekonomik kayıplar yaratan Covid-19 salgınının getirdiği eşi görülmemiş bir durumun ortasındayız” dedi.
Pandeminin ortaya çıkardığı aşırı belirsizliğe vurgu yapan Das, geçim kaynağı kaybının kırılgan ve dezavantajlı kişilerde özellikle ciddi olduğunu dile getirdi.
Ülkeler, hükümetler, merkez bankaları ve diğer kamu kurumlarının, finansal stresi hafifletmek ve güven oluşturmak için koordineli çabalar gösterdiklerini; politika yanıtları finansal sistemi stabilize etse de piyasaların belirsizliğini koruduğunu söyledi.
İlerideki zorlukların finansal sistemin uzun vadeli istikrarını koruma hedefiyle ele alınması gerektiğini belirten RBI Başkanı sunumunu; “son derece dikkatli ve odaklanmış kalmalıyız” ifadeleriyle bitirdi.