
Amazon’un dördüncü çeyrek sonuçları tahminleri karşıladı fakat 2019 için zayıf beklenti ve yavaşlayan büyüme ile daha büyük yatırımlar konusundaki genel endişeler kapanış sonrası yapılan işlemlerde hisseleri aşağıya çekti. Refinitiv’e göre hisse başına kazanç 5.68 dolarlık tahminin üzerinde 6.04 dolar seviyesinde gerçekleşirken, şirketin geliri ise 71.9 milyar dolarlık tahmini aşarak 72.4 milyar dolar oldu.
Amazon Web Services’in geliri ise yüzde 45 seviyesinde artarak 7.43 milyar dolara ulaştı ve 7.29 milyar dolarlık tahminlerin üzerine çıktı. Fakat gelir ve kar konusunda beklentilerin üzerine çıksa da Amazon’un hisseleri kapanış sonrası yapılan işlemlerde yüzde 5’in üzerinde değer kaybetti.
Bu durumda Amazon’un 2018’deki nispeten yavaş yatırım periyodunun ardından bu yıl için artan harcamalar hususunda uyarı yapması etkili oldu.Amazon CFO Brian Olsavsky bilançonun ardından analistler ile yaptığı konuşmada, şirketin geçen yıl işe alımlar ve sermaye harcamalarındaki yatırımları önemli ölçüde azalttığını ve bu harcamaların şimdi artmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. Olsavsky; “yatırımların 2018’e kıyasla artmasını bekliyorum” diyerek de açıkça görüş bildirdi.
Satışlar son çeyrekte yüzde 19.7 yükselmiş, bu rakam yüzde 18.8’lik beklentiden daha hızlı olsa da 2015 yılının ilk çeyreğinden bu yana en yavaş hızı temsil etmişti. Bu Amazon’un daha yavaş büyüyen bir işletme olan Whole Foods’a karşı yıllık bazda ilk karşılaştırılabilir sayısıydı. Bu büyük olasılıkla büyüme oranının yüzde 42’den yüzde 18’e gerilemesiyle birlikte Kuzey Amerika’daki genişlemedeki geri çekilmeye katkı sağlamıştı.
Hindistan Amazon için kayda değer bir mücadele olsa da e-ticaret devi buradan ne bekleyeceği konusunda fazla netlik sağlayamamıştı. Keza şirket Hindistan’da işe alım konusunda bir çılgınlık yaşasa da yeni bir yasanın yakında yabancı perakendecilerin bağlı şirketler aracılığıyla ürün satmasını engelleyeceği biliniyordu.
Olsavsky de bu noktada, hükümetin kural değişikliğinin e-ticaret sektöründe nasıl etki yaratacağı konusunda çok fazla belirsizlik olduğunu aktardı. Ayriyeten; “bizim asıl sorunumuz ve asıl kaygımız, müşterilerimiz ve Hindistan’daki satıcılarımız üzerindeki etkiyi en aza indirgemeye çalışmak” ifadeleriyle dikkat çekti.
İşte bu endişelerin Amazon’un hayal kırıklığı yaratan ilk çeyrek rehberliğine katkı sağlamış olabileceği söylendi. Çünkü Amazon, FactSet tarafından tahmin edilen 60.8 milyar dolarlık tahminin aşağısında kalarak 56 milyar dolar ila 60 milyar dolar arasında gelir beklediğini açıkladı.