
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yapılan açıklamaya göre gayri safi yurt içi hasıla 2020’nin dördüncü çeyreğinde önceki çeyreğe göre %0,1 oranında büyüdü.
2019 yılının aynı çeyreğine kıyasla %3,9 oranında daralma kaydedildi. Üçüncü çeyrekte %8,5 ile tarihi bir büyüme kaydetmişti. Revize edilmeden önceki okumalarda bu oran %8,2 olarak açıklandı.
Yapılan açıklamada büyüme hızının coronavirüs salgınında ikinci dalga ve kısıtlamalara yeniden dönülmesiyle yavaşladığı bildirildi.
Söz konusu dönemde hanehalkı harcamaları azalırken, ihracat ve inşaat sektöründeki sabit sermayeli şirket kuruluşları ekonomiye destek verdi. Almanya ekonomisi bugün açıklanan verilere göre 2020 yılında %5 daraldı. ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, ekonominin son çeyrekte çift dipli resesyondan kaçındığını söyledi.
Ancak aşılama süreci ve mevcut kısıtlamalar göz önünde bulundurulduğunda, 2021’in ilk çeyreğinde büyüme tarafına geçilmesinin zor olabileceğini sözlerine ekledi. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ise ekonominin kriz öncesi seviyeye 2022’nin ikinci yarısında dönmesini bekliyor.
Aralık ayı itibarıyla istihdam edilenlerin sayısı, salgının henüz başlamadığı 2020 Şubatına kıyasla %1,6 daha düşük.
Avrupa’nın en büyük ekonomisinde işsiz sayısı Aralık ayında 37 bin kişi azaldı. Ancak istihdam edilenlerin sayısı, kriz öncesine göre 743 bin daha düşük seviyede. Geçen yılın son ayında istihdam edilenlerin sayısında hemen hemen hiç değişiklik olmazken, toplam sayı 44,6 milyon olarak gerçekleşti.
Aralık’ta istihdam edilenlerin sayısı yıllık bazda %1,6’ya denk gelen 731 binlik düşüş gösterdi. Yılın dördüncü çeyreğinde mevsimsellikten arındırılmış istihdam edilen kişi sayısı bir önceki çeyreğe göre 21 bin arttı. Aralık itibarıyla ülkenin işsizlik oranı %4,4 olarak kaydedildi. İşsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında 562 bin yükseldi.
Destatis tarafından bugün açıklanan bir diğer veri ise ithalat ve ihracat fiyat endeksleri oldu.
Ekim ayında %3,8 Kasım ayında %3,9 azalan ithalat fiyatları endeksi Aralık’ta %3,4 geriledi. Yıllık ortalama ithalat fiyat endeksi 2019’un ortalamasına kıyasla %4,3 daha düşük oldu. Ham petrol ve madeni yağ ürünleri hariç ithalat fiyatları endeksi %0,1’lik azalma kaydetti. Ekim ayında %1, Kasım’da %0,6 azalan ihracat fiyatları endeksi Aralık’ta %0,6 düşüş gösterdi.