
Washington Post yazarı Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim tarihinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girmesinin ardından kendisinden haber alınamaması ile ABD Başkanı Donald Trump yatırım söylemleri ile gündeme geldi. Bu konunun arkasından Suudi yetkililerin çıkması durumunda çok ağır cezalar uygulayacaklarını dile getirmişti.
Suudi Arabistan ise başka ülkelerden gelecek yaptırımlara karşılık vereceklerini dile getirmiş ve ABD’nin tehditlerine karşılık vermişti. Bu durum iki ülkenin piyasasında olumsuz etkiler yaratırken, Suudi Arabistan riyali sert düşmüştü. Softbank hisseleri ve Tadawul endeksinde de olumsuz etkiler gözlenmeye başlarken, ABD piyasalarında da durum kötüleşti.
ABD hisseleri tüm dünyada artan jeopolitik gerilimle teknoloji sektörü öncülüğünde düşüşe geçti.Bank of America’nın bilançosunu açıklayan bankalara katılmayasıyla birlikte dört günlük düşüş durdurken, Standard & Poor’s 500 endeksi yüzde 0,2 oranında düştü. KBW Banka Endeksi ise yüzde 0,4 oranında yükseldi. Dow Jones Endeksi’nde fazla değişiklik görülmezken, teknoloji şirketlerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 0,6 oranında düşüş kaydetti. Volatilite göstergesi VIX ise yüzde 0,2 oranında yükselişle 21,34 seviyesine çıktı.
ABD endeks vadeli kontratları ise Suudi Arabistan ile gerilim ve ticaret endişeleri kapsamında aşağı yönde hareket etti.Suudi Arabistan ve ABD arasında artan siyasi gerilim ve ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının vites yükseltmesi, yatırımcıların yeniden temkinli duruş sergilemesi sonucunda düşüş kaydetti. Standard & Poor’s 500 endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin geçen hafta 23 Mart’tan bu yana görülen en kötü haftalık düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0,8 oranında geriledi. Dow Jones ve Nasdaq vadeli kontratları ise sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 1,1 oranında düştü.
Avrupa hisseleri ise İtalya bütçesine ilişkin tartışmalar ve Brexit görüşmelerinin kritik son tarihinin yaklaşmasına karşın ilerlememesi nedeniyle düşüş kaydetti.Maliye Bakanları hafta sonu Bali’deki IMF – Dünya Bankası yıllık toplantılarında küresel ekonominin kırılganlığına ilişkin uyarılar yaptı. Toplantıdan çıkan genel mesaj ise süregelen ticaret savaşlarının küresel büyümeyi halihazırda olumsuz etkilemesi ve bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekliliği ile birlikte küresel ekonominin zayıflamakta olduğu, ve 2020 yılı sonuna dek daha da zayıflayabileceği şeklindeydi.
IMF, tam donanımlı bir ticaret savaşının küresel üretimi 2020 yılında yüzde 0,8’in üzerinde aşındıracağı tahmininde bulundu.Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a yönelik yaptırım söylemlerini dile getirdi. Bu söylemlerle birlikte piyasalarda devam eden riskten kaçış eğilimi artış kaydetti. Rakuten Securities Avustralya Birimi Baş Operasyon Yetkili Nick Twidale “Kudlow’un yorumları ve ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığında iyileşme olmaması yatırımcıların bu hafta temkinli bir tutum almasına neden oldu,” ifadelerini kullandı.