
ABD devlet tahvili fiyatları, ABD-Çin ticari gerilimleriyle ilgili yatırımcıların artan endişeleri nedeniyle Cuma günü yükseldi. Tahvil fiyatlarına ters orantıdaki verimler güncellenen gece verisinde 10 yıllık kıymet veriminde %0.76 değer kaybı ile %2.634 seviyesinde gerçekleşirken, 2 yıllıklardaki verim %0.48 kayıp vererek %2.467 seviyesinde güncellendi.
Tahvil fiyatları arttıkça düşen verimler, ABD ve Çinli müzakerecilerin çok az ilerleme kaydettiğine işaret eden mesajlar başlığında olarak düştü. Başkan Trump’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüşme ihtimalinin düşük olduğu raporları, yatırımcının iki tarafın 1 Mart’a kadar olan son ateşkes tarihten önce bir anlaşmaya varabilecekleri yönündeki beklentilerini azalttı.
Büyüme Endişeleri ve Hazine İhraç Talepleri
Endişeler küresel büyümeyi yavaşlatma beklentilerinin artmasıyla birlikte, yatırımcıları ABD devlet borçlarında ve sabit getirilerinde bir cennet aramaya yönlendirdiği düşünülmekte. Avrupa’da, ekonomi, çözülmemiş Brexit müzakereleri gibi siyasi sorunların yanı sıra Çin’den ve başka ülkelerden yaptığı ihracatlara olan talebin zayıf kombinasyonuyla karşı karşıya kaldı.
Devlet borçlanma araçları ihracına olan talep bu hafta devam etti ve Hazine ihalesinin toplam 84 milyar dolarlık 3, 10 ve 30 yıllık borç vermesiyle düşüş gözlendi. Piyasada riskli bir tonun varlığı giderek gün yüzüne çıkarken, Çin ile ticaret görüşmelerinde hala çok fazla belirsizlik mevcut. Çift küresel büyüme endişeleriyle ABD devlet borçlarının temyizinin daha belirgin hale geldiği düşünülebilir.
Faiz Kaygıları ve FED Fonlarına Yönelik İhtimaller
Kaygılar aynı zamanda ABD Merkez Bankası FED’in bu yıl faiz oranlarını yükseltmemeyi tercih edeceği finansal piyasalardaki beklentilere de katkıda bulunuyor. Riski görece yüksek olan hisse senedi piyasalarına, riski daha az olan tahvil çıkışlarının yönlenmesi bu bağlamdaki yansıma olarak ele alınabilir.
Yatırımcıların Fed politikası yolunda öngörülere dayalı yatırım yapmak için kullandıkları FED fonları, Cuma öğleden sonra yapılan açıklamada, politika yapıcıların faiz oranlarını sabit tutma ihtimalinine bu yıl %81, düşürme ihtimaline %19 ihtimal verildi. Yüksek faiz oranları tahvil gibi sabit oranlı yatırımların cazibesini azaltabilir.