
Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta Cuma gününde dünya borsa endekslerinde gözlemlediğimiz toparlanmaya paralel hareket ederek prim yapmıştı. BIST 100 endeksi haftayı 88.831 puan bankacılık endeksi XBANK önderliğinde kapatmıştı.
Küresel piyasalarda takip ettiğimiz gelişmeler yine ABD ve Çin gündemini ayakta tutuyor. Toparlanma ise yine bu iki ülke gelişmelerine kaynak görülüyor. ABD’nin bugün gerçekleştirmesi planlanan Çin müzakereleri yaklaşan ateşkes süresinin son günü olan Mart ayı ve sonrasına ılımlı bir duruş işaret ettiği için piyasalarda olumlu bir reaksiyon görüyoruz.
Başkan Trump Açıklaması ve Çin Merkez Bankası Duyurusu ile Yakalanan Pozitif Dalga
Diğer tarafta Başkan Donald Trump’ın iki ülke arasında gerçekleştirilecek müzakerelerin olumlu sonuçlanması halinde hisse senedi piyasalarında ciddi toparlanmalar görülebileceği yönündeki söylemi de bu görüşmelerden çıkacak sonucun olumlu olma ihtimalini artırıyor. Fed’in güvercin duruşu da diğer taraftan gelen rahatlatıcı bir gelişme elbette…
Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) açıklaması ile bankaların bulundurmak zorunda oldukları zorunlu karşılıkların %1.0 oranında düşürülmesi, geçtiğimiz hafta özellikle haftanın son işlem gününde dünya bankacılık endekslerinde bir toparlanmaya neden olmuştu. 4 Ocak ile hafta BIST Bankacılık Sektörü’nde %4.97 değerlenme ile kapanmıştı.
BIST 100 Endeksinde Ocak’ın 2. Haftasına Merhaba
Gelişmelerin pozitif yansımasında ABD vadelilerinde gözlenen primlenmelere rölatif , Borsa İstanbul değerlenmeli bir hafta girişi yaptı. An itibari ile %1.12’lik bir artış ile 89.829 puanda hareket eden BIST 100 endeksinde yine bankacılık endeksi bileşenleri katı değerlenmeler kaydediliyor. Lakin endeks yön konusunda pozitif tarafta kalsa da güçlü değerlenmesini gevşetiyor ve günün ilk yarısında %1.0 altında bir değerlenmeye, işaret ediyor.
Endeksin anlık hareketleri ile yukarı yönde bir değer görülse de, piyasalarda gözlenen ve yatırımcıların rahatlamasına ağırlıklı ihtimalde sebep olabilecek 100 günlük hareketli ortalama noktası 90.056 puanın altında grafikler çizilmesi serbeste alınmış pozisyonları bekleyişe iten bir sebep olarak değerlendirilebilir. Yüksek volatil görüntü ve öngörümü kısmen bozulmuş finansallar gün aşırı vadelerin bile zarar tarafında sonuçlar doğurmasına neden olarak yorumlanırken, gün için al-sat (trade) işlemleri daha cazip görülmekte.
Endekste olası teknik noktalardan destekler 87.610 ve 88.110 olarak takip edilebileceği gibi direnç bölgeleri ise 89.340 ve 89.845 olarak gözlenecektir. PP bölgesinde ise 88.615 gözlenirken bugün anlık gelinen seviye ile yukarı yönde günlük bazda bir duruş izleniyor.
Dolar Endeksi (DXY) ve Döviz Kontratında Kayıplar
Dolar TL kurunda 02-04 Ocak arası sert dalgalanmaların kaydedilmesi, 18 Ocak tarihinde olağanüstü toplanması bildirilen TCMB’nin olası faiz indirimine gitmesine neden olarak değerlendirilmişti. Türk lirası haftanın ilk işlem gününde Amerikan doları karşısında yatayda hareket etmekte ve 5,3364 TL/$ seviyesinde işlem görmekte. Amerikan dolarını en fazla işlem gören 6 ülke para birimine karşı takip eden dolar endeksi (DXY) %0.24 değer kaybı ile 95,94 seviyesinde şekillenirken; 20 günlük (96,10) ve 50 günlük (96,20) üssel hareketli ortalamalarının altında kaydediliyor.
Güncel dolar kurunu takip etmek için tıklayınız!
Şubat vade döviz kontratına baktığımızda (F_USDTRY0300219) %1.16’lık bir kayıp gösterirken, kısa pozisyonda ise bu orana eş bir değer kazanımı gözlenmekte. Nisan vadeli sözleşmede ise kayıp %1.16 seviyesinde 5,3690 bölgesinde işlem görülmekte.
Gözlenen odur ki reel sektörün ABD ve Çin gelişmeleri ve diğer pozitif süreçler (Apple AppStore rekor satışı) ile ılımlı bir duruş yakalaması, spot hisse senedi piyasalarında gözlemlenen primlenme ile teyit edilebilir. Bu gelişme dolar ve ABD uzun vadeli devlet kıymetleri gibi güvenli liman arzı olan birimlerde hafif gerilemelere yol açabilir.
XBANK ve XUSIN Gelişmeleri
Ülke varlıklarında BIST Bankacılı Sektörü (XBANK) %2.51 primlenirken 118,761 puanda ve BIST Sanayi Endeksi (XUSIN) %0.67 değerlenerek 103.503 puanda işlem alıyor.
XUSIN’in 147 bileşeninden 24 tanesi değer kaybı gösterirken, 123 tanesi yataydan pozitif ayrışma sergiliyor. Endeks sakinlerinden en fazla değer kazanımı %6.54 ile (1,62 TL) TUKAS olurken; en fazla değer kaybı ise -%4.29 ile CEMTS’da (5,56 TL) görülmekte.
XBANK tarafı endeksin genelinde izlenen yukarı yönlü performansın yine tetikçisi, endeksin 12 bileleşeninde değişimsiz görünen hisseler olsa da yaklaşık olsa da çok yüksek orandaki ağırlık değer kazanan tarafta. Bu rallinin baş çekeni %3.25 ile AKBNK olurken ardında BIST Hacimli listesinin THYAO rakibi GARAN oluyor ve kağıt %3.0’lık bir değer kazanırken işlemlerine devam ediyor. (TSİ 11:00)