
Enflasyon sonrası piyasalar fazlasıyla karışık! Dünya borsalarında kaydettiğimiz satış bazlı işlemler yoğunlaşıyor. Petrol fiyatlarında arz endişesinden kaynaklanan tedirginlik enflasyon beklentilerini ve tahvil faizlerini yukarı çekerek hisse senedi piyasalarını gölgesi altında bırakıyor. Gelişmekte olan ülkeler piyasalarında dolar bazlı değer kayıpları gözlemliyoruz.
Eylül ayı enflasyon verisi sonrasında Türk piyasaları gelişmekte olan piyasalara göre daha sert bir değer kaybı kaydediyor. Enflasyon beklentilerindeki bozulma Merkez Bankası’nı zor bir süreçle karşı karşıya getirmiş durumda.
Bankanın kur düzensizliğini dengelemek, yüksek enflasyona set germek adına faiz artışına gitmesi gerekiyor. Ancak öte yandan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir önceki faiz açıklaması gelmeden önce yaptığı konuşmasında faize yönelik “Sabrın son noktası” tabiri faiz beklentilerini kırabilir.
Beklentilerin fazlasıyla üstünde gelen enflasyon verisi, Ekim ayında bir zirve daha yapabilir!Eylül ayında enflasyonun %6.3 ile beklentilerin üzerinde gelmesi, çekirdek enflasyon görünümünü de bozuldu. Piyasa analistlerinin öngörüleri ilerleyen süreçlerde enflasyonun %26 seviyelerine çıkabileceği yönünde. İç piyasa taleplerinde izlenen artış enflasyon üzerinde dengeleyici bir rol oynasa da maliyetlerin yükselmesi reaksiyonunda izlediğimiz baskılar bu gelişmeyi engelliyor. Gelişmeler başlığında Ekim ayında enflasyon daha da artarak %26 seviyelerine gelebilecekken Kasım ayında daha durağan bir veri beklenmekte.
Enflasyonla mücadele konusunda sadece faiz oranlarındaki artışın yeterli olmayacağı YEP maddelerinin uygulamaya geçilmesi ve makro ihtiyati tedbirlerin üçüncü alt başlığı olan denetim aşamasının da sıkı bir şekilde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Program içeriğinin enflasyon konusunda oldukça etkili hamleleri olabileceğini düşünüyoruz.
Olumsuz gelişmelerle devam eden gün, beklentilerin gergin süreç altında satış baskısıyla düşmesine sebep oluyor.Diğer taraftan döviz sözleşmelerinde muafiyete ilişkin taslak yasa tasarısını izliyoruz. Taslak maddelerine göre aşağıdaki sözleşmeler yasaklamadan muaf olacak; finansal kiralama sözleşmeleri, savunma ve havayolu sözleşmeleri, yabancı karşı taraflarla yapılan sözleşmeleri. Taraflar arasında uyuşmazlık olduğu taktirde, döviz değişimleri 2018’den önce yapılan sözleşmeler için Ocak 2018 döviz kuru baz alınacaktır. Daha sonra yapılan sözleşmeler için sözleşme tarihindeki döviz kuru kullanılacak. (THYAO, ASELS, CLEBI, TAVHL, OTKAR, KATMR gibi şirketler için taslak maddelerden havayolu sözleşmeleri ibaresini olumlu gelişme olarak izleyebiliriz.)
İstanbul Yeni Havalimanına taşınma tarihi 30-31 Aralık’a değiştirildi. Haber akışında izlediğimiz üzere İstanbul Yeni Havalimanının 29 Ekim’de törenle açılışının yapılmasının ardından, 30-31 Ekim tarihlerinde yapılması hedeflenen Big Bang usulü taşınmanın 30–31 Aralık 2018 tarihinde yapılacağı belirtiliyor.