
Yerel seçimlerin ardından yeniden piyasaları ele alıyoruz. Nisan ayının ilk işlem günü haftanın ilk işlem gününe denk geldi. Türk lirası ABD doları karşısında performansını iyice gevşeterek geçtiğimiz hafta kaydedilen kazanımlarını iade etti.
İttifaklar büyük şehirlerde koltuk değiştirdi. Cumhur İttifakının büyük şehirlerin bazılarında kaybettiği belediyelere rağmen ülke genelinde oyların büyük bir çoğunluğu korundu.
Geçici oylama sonuçlarına bakıldığında Cumhur İttifakı 2018 yılı Haziran ayı sonuçlarındaki %53.7’lik performansına karşılık, %51.7 ile karşımızda. Aynı periyotta Millet İttifakı ise %32.6’dan %37.5 seviyesine yükselme gösteriyor.
Ekonomik faaliyetlerin ve kur tarafındaki yüksek dalgalanmanın seçim sonuçlarında da etkili olduğuna inanılabilir. Özellikle büyük şehirlerde ele aldığımız filitreye baktığımızda ekonomik durgunluk hat safhada hissedilmişti ve seçim sonuçlarında da Cumhur İttifakı büyük şehirlerde %3-4 bandında geriledi.
DXY ve Türk Lirası
Türk lirası ile başlayalım. 31 Mart ardından 1 Nisan Pazartesi ile başlayan yeni ayın ilk işlem haftasında USD/TRY 5,6976 5,5513 noktaları arasında hareket marjını kaydediyor. Bant arasında dalgalanmanın 5,60 üzerinde ağırlıklı hareketi yükselişin devam edebileceği yönündeki mesajı artırabilir.
ABD Dolarını 6 ülke para birimine karşı takip eden DXY97,10 seviyesinde. Endeks üzerinde 14 günlük RSI indikatörünün 56 seviyesinde gezinmesi alım bölgesinde dalgalanmasına neden olurken, hareketli ortalama tarafında 96,67’de kaydedilen 50 günlük hareketli ortalamanın olası bir destek niteliği taşıyabileceği düşünülebilir.
Diğer Para Birimleri, Faiz Oranları ve CDS Marjları
USD Brezilya Reali performansında da bir negatif eğilim (-%0.02) görülüyor. Endonezya rupiahı %0.04 primli dururken, Hindistan rupisi %0.18 kayıp veriyor. Grupta en fazla kayıp %1.32 düşüş ile Güney Afrika randıda gözleniyor.
Aynı ülkelerin Merkez Bankası faiz oranlarına baktığımızda, Güney Afrika %6.75 (Mart), Hindistan %6.50 beklentisine karşılık %6.25 (Şubat), Brezilya beklentiye paralel %6.50 (Mart) ve Endonezya %6.50 olurken. Türkiye %25.01 MB faizindedir.
5 yıllık CDS marjında ise genel olarak grupta negatif bir hareket hakim olarak risk primlerinde artış gözlenmiştir. G. Afrika (haftalık değişim +%11.34) 199,25’de, Hindistan (+%6.5) 336’da, Brezilya (+%13.32) 175,20, Endonezya (+%4.07) 103,7 ve Türkiye %38.12 ile 412,75.
Türk Varlıkları Doğru Politika Bekliyor
Yaklaşık olarak dört yılın üzerinde bir seçimsiz Türkiye gündemi ele alındığında reformalar kanadında güzel bir süreç ile karşı karşıya kalan bir ülke… Yatırımcı tarafında da negatif etki yaratan seçimler, uzun bir süre seçimsizlik gündemi beklentileri seçim politikalarından gelebilecek esnek hareketleri geride bırakarak pozitif yöne eğilmesi yönünde güncelleyebilir.
Piyasalarda küresel yükseliş hareketine yeniden katılmak için güven tahsisi gerekli. Borsa İstanbul gelişmekte olan ülke piyasalarına göre priminde ciddi bir düşüş kaydetmişti. Yeni dönem olarak ele alabileceğimiz 31 Mart sonrası dönemde izlenecek politikaların doğruluğu kaybedilenlerin kazanılmasında etkili olacaktır.
Güvenin Tahsis Edilmesi
Doğru politikaların takip edilmesi reaksiyonunda yabancı sermaye ülkeye çekilebilir. Yani güven tahsis edilebilir. Küresel sermayenin, global düzlemdeki öncelikle politik belirsizlikler ve daha sonradan gelen finansal piyasalardaki yüksek kırılganlık başlıkları altında daha seçici yatırımlar yapması Türkiye genelinde baskın gözlenmesi gereken bir güven ortamına tabi olacak ve girişlerini yapabilecektir.
Küresel risk iştahında momentum soğuması olarak değerlendirdiğimiz geçen haftaki renk değişimlerinin ardından iştah yeniden açılmaya başlamıştı. Asya piyasalarında %1.5 bandında primlenmeler gözlemiştik. (SSEC %2.58, KOSPI %0.59, Nikkei 225 %1.43 ve Hang Seng %0.96)
Avrupa ve ABD’de pozitif hareket %1.0 civarındaki primlenmeler ile ele alınmıştı. Türk varlıkları ise BIST 100 endeksinde günlük dip noktasının 91,865 puanda çizilmesi ile 90K altını bekleyen korkulu yatırımcıyı tedirginleştirmişti, ancak toparlanma yönlü harekette endeks 93.665 puan civarında gözleniyor.
Pozitif Performans Çıkabilir
İlk işlemlerin derinleşen negatif tablo sinyalleri vermesine karşılık renk değişimine doğru meyilenen eğilim ile yatay bir seviyeye endeksin açılmasından yaklaşık 1,5 işlem saati sonra ulaşan Borsa İstanbul 100 endeksi, haftanın aynı zamanda ayın da ilk işlem günü olan 1 Nisan Pazartesi’yi pozitif kapatabilir.
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü %1.81 genişleme performansı ile kapatan endeks için bugünkü denge noktası 93,300 puanda karşımıza çıkmakta. 92,330 seviyesinde yorumlanabilecek destek ilk işlemlerde negatif yönlü kırılmış ve 90,970 noktasındaki ikinci olası desteği işaret etmişti. Ancak ikinci durağa bin puan kala bir u dönüşü gerçekleşti.
Pozitif kapanış beklentisine paralel teknik taraftaki dirençleri takip ettiğimizde olası ilk direnci 94,720 puanda gözlemleyebiliriz. 95,670 puan ise ikinci yorumlanan direnç olabilir. Performansların pozitif gün sonları kaydettiği senaryoda, kaybedilenlerin toparlanmasına dair daha kolay bir hareket öne çıkabilir.