
ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü gerçekleşecek ticaret müzakereleri öncesinde Pekin’e yönelik saldırılarına yeniden başlamıştı. Şanghay’da ABD’li heyetin gelişi ile gerçekleşen görüşme, sadece yarım gün sürmüş ve Trump’ın tweetlerine sert yanıtlar verilerek sonlanmıştı.
Trump, görüşmelere ve G-20’de alınan kararlara rağmen Perşembe günü sürpriz bir şekilde 300 milyar dolarlık Çin malına yüzde 10 vergi getireceğine açıkladı. Pekin ise buna hemen bir yanıt vermiş ve dünyanın en büyük ekonomisinin yanılsamalardan vazgeçmesini söylemişti.
Yeni haftanın seyrini belirleyen bu gerginlik, Asya piyasalarına sert düşüş getirirken, Avrupa’da Stoxx 600 yüzde 1,7 düşüş kaydetti.Avrupa’da temel kaynaklar hisseleri, tüm sektörler ve büyük borsa şirketlerinin kırmızı bölgede işlem görmesine bağlı olarak yüzde 2,6 oranında değer kaybetti. Yatırımcılar; Japon yeni, tahvil ve altın gibi güvenli liman varlıklarına akın ediyorlar.
Çin yuanı ise dolar karşısında 11 yılın en düşük seviyesini kaydederek, 7 sınırını aştı. 1 Amerikan doları, 7,1070 Çin yuanı seviyesine yükselirken; Çin Merkez Bankası’nın Trump’ın tarife tehdidine karşı misilleme olarak yuanı zayıflatmış olabileceği söylendi. “Tarife adam geri döndü” diyen Wall Street ise şu ana kadarki en kötü 2019 haftasından kapanış yaptı.
Trump Çin için yeni tarifeler getirmeyi planlarken, aldığı kararın kendi danışmanları tarafından reddedildiği açıklandı.Şanghay’da yapılan görüşmeler, bir sonraki görüşmenin ABD’de Eylül ayında yapılması kararı alınarak sonlandırılmıştı. Trump’ın aldığı yeni tarife kararının ise görüşmeleri hangi noktaya taşıyacağı henüz bilinmiyor. Trump, ticaret savaşından çok etkilenen çiftçilerin seçimler öncesinde desteğini almak istiyor.
Wall Street Journal’a göre; Başkan Donald Trump, Çin’in ABD’ye 300 milyar dolarlık ihracatına yüzde 10’luk gümrük vergisi getirmesini emrettiği zaman, neredeyse tüm ticaret ekibi itiraz etti ama hepsini reddetti.
Lighthizer ve Mnuchin, Oval Ofis’te Trump ile yaptıkları görüşmede, Şanghay’daki buluşmada istedikleri sonuçlara sahip olmadıklarını söylediler.Trump ise bunun üzerine yeni tarifeleri açıkladı. Oval Ofis’teki toplantıya sadece Lighthizer ve Mnuchin değil; Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ekonomik Danışmanı Larry Kudlow, Başkan Yardımcıları Mick Mulvaney ve Peter Navarro da katılmıştı. Peter Navarro dışındaki isimler, Trump’ın yeni tarifelerine karşı çıktı. Buna rağmen Trump hepsini reddetti.
Sonuç olarak duyurulan yeni tarifeler, haftaya düşüşle başlanmasına neden oldu. Asya’da görülen kayıplar, Hong Kong protestoları ile birleşince daha da derinleşti. Hong Kong protestoları tüm şiddetiyle devam ederken, araştırmacılar uzun süredir devam eden ekonomik bıkkınlığın protestoları körüklediğini söylüyorlar.
Avrupa’da Stoxx 600 endeksi altındaki Cartier sahibi Richemont, hisseleri yüzde 5,3 oranında değer kaybettiği görüldü.İsviçreli lüks mal üreticisi, satışlarının son günlerde artan Hong Kong protestolarından olumsuz etkilendiğini açıkladı. Bireysel hisse senedi performans açısından İngiliz borsacı Hargreaves Lansdown, Haziran ayında para çekme işlemini askıya almak zorunda kalan yüksek profilli müdür Neil Woodford tarafından yönetilen ağır bir fon sağlama konusundaki rolüyle ilgili sorularla karşı karşıya olduğu için yüzde 5 düştü.
Veri cephesinde ise İspanya’nın hizmet sektörü büyümesi, bugün yayımlanan PMI verilerine göre Temmuz ayında hafifledi. İstihdam artışı ise Haziran ayında 32 ayın en düşük seviyesinden geri döndü. İngiltere’de ise ülkenin hakim hizmetler sektöründeki büyüme beklenmedik bir şekilde Temmuz ayında dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yine de 51,4 ile uzun vadeli 54,9 olan ortalamanın altında bulunuyor.
İtalya’da hizmetler etkinliği Temmuz ayında beklenenden fazla artarken, Fransa ve Almanya için umut verici değildi. Fransız hizmet PMI rakamları, Temmuz ayında zirveden geri çekilirken, Alman özel sektör faaliyeti altı yıldan daha uzun bir sürenin en zayıf seviyesine işaret etti.