Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Piyasadaki Oynaklık Mayıs’ta Beş Emtiayı Öne Çıkardı

Emtia piyasasında görülen oynaklıktan yararlanmak isteyen yatırımcılar, beş farklı ürünün ön plana çıkmasını sağladı.
Piyasadaki Oynaklık Mayıs’ta Beş Emtiayı Öne Çıkardı
Son Güncelleme: 
Yorum

Emtia piyasasında son dönemde dikkat çeken bir karmaşa yaşanıyor. Bu durumdan yararlanmak ve büyük kazançlar elde etmek isteyen yatırıcımlar çoktan emtiaları portföylerine ekledi. Özellikle altının bu dönemde gösterdiği performansı hepimiz gördük. Fiyatları şu anda yeni yüksek seviye arayışında.

Buna karşın ham petrol ve endüstriyel ürünlere olan talep, koronavirüs salgınının yayılmasını yavaşlatmak için üretime ara verilmesinden kötü etkilendi. ABD petrol fiyatları, Nisan ayında tarihinde ilk kez negatif bölgeye geçti. Aynı zamanda GSYİH rakamlarındaki daralmalar, her ülkeden peşi sıra geldi.

Değişen dengelerle birlikte yatırımcılar, paralarını hangi emtiaya koymanın daha iyi olacağını sorgulamaya başladı. Piyasadaki oynaklık ise bu sorunun cevabının bulunacağı yer olabilir.

Altın Piyasasındaki Belirsizlik

Altın Piyasasındaki Belirsizlik
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Küresel ekonomide devam eden dalgalanma, altının güvenli liman talebini ortaya çıkarttı. İkiz enflasyon ve deflasyon güçlerinin hakimiyeti, altın piyasasında bir belirsizlik yarattı. Altın ons fiyatı 2012’nin sonlarından bu yana en yüksek seviyeleri gördü. Şu anda ise ons başına 1700 doların üstünde seyrediyor.

Dünyadaki merkez bankaları, faiz oranlarını düşürmüş ve ekonomilerini desteklemek için harcamaları artırmıştır. Ayrıca para birimlerini devalüe ederken yatırımcıları parasal değerin gerçek bir deposu olarak altına yönlendirmiştir. Altın ETF’lerine ise rekor girişler gerçekleşti.

Kıymetli maden bugüne kadar yaklaşık yüzde 14 değer kazandı. Analistler önceki direncinin ons başına 1900 dolara ulaşıp kırma potansiyeli olduğunu tahmin ediyorlar. Ancak ekonomiyle ilgili endişeler azaldıkça ve koronavirüs kaynaklı kısıtlamalar sona erdikçe altın fiyatlarının geri çekilme riski de var.

Yine de ekonomik teşviklerin devam edecek olması nedeniyle altının diğer emtialardan daha iyi performans göstermesi bekleniyor.

Ekonomiler Açıldıkça Petrol Piyasası Normalleşir

Ekonomiler Açıldıkça Petrol Piyasası Normalleşir
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Aşırı arz ile bir araya gelen üretim durdurma, petrol talebinin çökmesine neden oldu. Zaten Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki fiyat savaşı bu çöküntünün ilk habercisi olmuştu. Bu nedenle Nisan ayında petrol fiyatları %70 civarında sert bir düşüş kaydetti.

Nisan sonunda birçok ekonomiden kısıtlamaların hafifletileceği yönünde gelen haberler ise fiyatların yeniden toparlanmasını sağladı. Fiyatlardaki ani düşüş sonrası bazı yatırımcıların petrol yatırımına karşı isteksiz olabileceği söyleniyor. Ancak piyasada şu anda kısa vadeli bir satış potansiyeli görünmüyor.

Büyük petrol üreticileri, üretimlerini azaltmaya başladı. Bazı ülkeler işlerine geri döndükçe talep yükselmeye başladı. Brent tipi ham petrol sözleşmeleri bu gelişmelerle düştükleri seviyeden %50 oranında yükseldi.

Geçen hafta ABD stoklarında görülen düşüş, fiyatların yükselmesini sağladı. Dünyanın en büyük ikinci üreticisi Suudi Arabistan, piyasadaki aşırı arz miktarını azaltmak için üretimi daha da azaltacağını söyledi.

Kahve Piyasasında Toparlanma

Kahve Piyasasında Toparlanma
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Robusta ve Arabica kahve fiyatları, Nisan ayında düşüş gösterdi. Ancak pazar, önümüzdeki haftalarda Latin Amerika kaynaklı arz kesintileri potansiyeli ile artan endişeler üzerinde toparlanmaya başladı.

Koronavirüs enfeksiyonlarındaki hızlı artış ve Brezilya’da artan kısıtlamalar, sezonun başlamasıyla birlikte ülkenin birinci sınıf Arabica mahsulünü hasat etmesini zorlaştırabilir. Ayrıca hasatı gerçekleştirecek işçi sıkıntısına da neden olabilir.

Robusta mahsülü büyük ölçüde hasat edildiği için yatırımcılar şu anda Arabica fiyatını takip ediyorlar. Kolombiya’daki yağışlı mevsimde yaşanan gecikme hasatı etkiliyor. Aynı zamanda Peru ve Honduras’taki işgücü sıkıntısı da hasatta sorunlar yaratabilir.

Brezilya’nın zayıf para birimi, son zamanlarda kahve fiyatlarının yukarı yönlü seyretmesine neden oldu. Ancak arzdaki düşüş, geçen yılki küçük hasatın ardından stok eksikliği ile birleşebilir. Bu durum ise ABD pazarındaki fiyatı yükseltebilir.

Gümüş Talebi Normalleşiyor

Gümüş Talebi Normalleşiyor
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Gümüş fiyatları eğilimi, altın/gümüş oranını 100’ün üzerine iterek rekor kırmasına neden oldu. Dolayısıyla altın pazarındaki kazançları geride bıraktı. Gümüşün de güvenli liman talebiyle yükselmesi beklenirken, talebinde görülen düşüş piyasada belirsizlik yaratmıştı.

Pandemi nedeniyle üretime ara verilmesi, gümüş talebinin de çökmesine neden oldu. Ancak altına göre daha düşük değerli olan gümüş, piyasada hızlı toparlanma gösterebilir. Mart ayındaki en düşük seviyelerinin ardından %40 artış gösterdi. Bazı analistler, gümüşte daha fazla kazancın görülebileceğini ve altın piyasasını geride bırakacağını tahmin ediyor.

Portakal Suyu Satışlarında Hızlı Artış

Portakal Suyu Satışlarında Hızlı Artış
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok emtianın talebi düştü. Ancak gelişmiş ülkelerde evde yemek yiyen kişiler, portakal suyu satışlarını artırdı. Öyle ki satışlar, 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Pazar, 2015’ten bu yana en büyük aylık kazancını Mart ayında gerçekleştirdi.

Mart ayında 1 yılın en yüksek seviyelerini gören portakal suyu fiyatları, yılbaşından bu yana %20 ortanında arttı. İşgücü, ulaştırma sorunları ve ABD üretiminin azalması nedeniyle arz kesintiye uğradı. Bu nedenle fiyatların biraz daha yükselmesi bekleniyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%