
Omicron kaynaklı talep endişeleriyle Kasım’ın son haftasından bu yana dalgalı seyreden petrol fiyatları, bugün pozitif bölgede işlem görüyor. Önceki kapanışı 66,27 dolardan yapan ABD ham petrolü, haftanın ilk işlem gününe 66,97 dolarla başladı.
İlk 4 saatlik kapanış sonunda 68,21 dolara kadar çıkarak gün içi yüksek seviyesini kaydederken sonrasında 68 sınırına yakın fiyatlandı.
TSİ 09.44’te yüzde 2,5 artıda dururken gün içi hareket aralığı 66,89 – 68,21 dolar oldu.
Aynı dakikalarda ABD tipi ham petrolün varil fiyatı en çok artan emtialar arasında öne çıktı.
Son verilere göre petrol fiyatları haftalık ve aylık bazda negatif performansta kalmaya devam etti. Haftalık yüzde 2,8 ekside duran petrol fiyatları, aylık bazda yüzde 16,6 değer kaybetti. Yıllık getirisi ise yüzde 47’ye geriledi.
Bugünkü yükseliş, Suudi Arabistan’ın Asya ve ABD için ham petrol fiyatlarını artırmasıyla yönlendirildi. Devlete ait petrol üreticisi Saudi Aramco, Ocak ayında üst üste ikinci ay için Asya ve ABD’deki kilit pazarlara satılan tüm ham petrol derecelerinde resmi satış fiyatlarını artırdı.
Fiyat artışları, OPEC+ tarafından geçen hafta alınan arzı Ocak ayında günde 400 bin varil artırmaya devam etme kararına rağmen uygulandı.