
Petrol fiyatları küresel talebin Covid-19 salgını nedeniyle tarihi seviyelerde düşüş göstermesinin ardından son haftalarda kısmen yükselişe geçti. Birçok ülkede salgının yayılma hızının yavaşlaması ve yeni vakaların azalması ile birlikte talepte artış oldu.
Dünyanın önde gelen ekonomisine sahip ülkelerde işyerlerinin kısmi olarak açılması, karantina kurallarının gevşetilmesi ile birlikte hayatın yeniden normale döneceği beklentisi petrol fiyatlarını destekledi.
Dün Amerikan tipi ham petrolün varili 26 dolara kadar yaklaşmıştı. Ancak Japonya, Çin, Güney Kore gibi ülkelerde son birkaç günde yeni pozitif vakaların bildirilmesi ikinci dalga endişesini tetikledi.
Bu durum Asya hisse senetlerinin geri çekilmesine sebep olurken ABD doları güvenli liman özelliğinin artması ile küresel ölçekte güçlendi. Ancak petrol fiyatları her ne kadar artan talebe pozitif tepki verse de salgının daha kuvvetli bir şekilde dönüş yapacağı endişesi ile baskı altında kalmaya devam ediyor.
Ham petrolün varil fiyatı son bir yıl içinde %60’tan fazla düşüş gösterdi.
Amerikan tipi ham petrolün 2020 yılına 60 doların üzerinde başlangıç yapmış ve 65 dolara kadar tırmanmıştı. Her şey normal giderken, Ocak ayının ortasından itibaren ilk koronavirüs ölümleri açıklanmaya başlandı.
Çin’de başlayan pandemi yaklaşık beş ay gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde tüm dünyaya yayılırken alınan sıkı tedbirler petrol talebinin hızla gerilemesine sebep oldu.
Bu durum fiyatları aşağı çekerken Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları piyasayı dengeye kavuşturmak için birçok kez toplantı yaparak günlük üretimi 10 milyon varil azaltma kararı aldı. Fakat talebin hala çok düşük seyretmesi fiyatların tam anlamıyla toparlanmasını sağlayamadı.
Fiyatlardaki sert düşüş, Suudi Arabistan gibi ekonomisi petrole bağımlı ülkeler için adeta bir yıkım niteliğinde. Suudi Arabistan bir taraftan düşen petrol fiyatlarıyla mücadele ederken diğer taraftan hac ziyaretlerinin kaldırılmasıyla ekonomik anlamda sarsılmış durumda.
Petroldeki çöküşle birlikte kemer sıkma politikasını devreye sokan Suriye Arabistan uygulanan KDV miktarını üç katına çıkardı.
COVID19 S.Arabistan'ı sarsıyor.KDV 3 katına çıkıyor,geçim yardımı kesiliyor.
Askeri harcamada ABD,Çin,Hindistan,Rusya'dan sonra gelir.
¨Başkalarından satın aldığı silahla birbirini öldüren; başkalarının bulduğu ilaçla iyileşmeye çalışan coğrafya¨nın ömrü?https://t.co/Wg3PhWxBjO— Dr. Naim Babüroğlu (@NaimBaburoglu) May 11, 2020
Ülkenin milli petrol şirketi Saudi Aramco’nun net karı yılın ilk çeyreğinde %25 azaldı. Yapılan açıklamada söz konusu dönemde 16,7 milyar dolar (62,48 milyar Riyal) kar sağlandığı bildirildi. İlk çeyrekte hissedarlara 18,75 milyar dolar temettü ödeneceği söylendi.

Yeniden fiyatlara dönecek olursak saat 11:30’da %2 artıda 24,63 dolardan işlem gören ham petrolün varili sene başından bu yana 65,65 – 6,50 dolar arasında hareket etti.
Pazartesi günü Suudi Arabistan piyasayı dengeye kavuşturmak için gönüllü olarak ekstra günlük 1 milyon varil daha üretim kısıntısı yapacağını duyurdu. Bu haber ve talepte toparlanma olacağı beklentisi fiyatların yükselmesini sağlasa da ikinci dalganın her an yeniden başlayacağı kaygısı petrol fiyatlarının rahatça yükselmesine engel oluyor.
Brent petrolün varili şu dakikalarda %1,25 artıda 30 dolardan işlem görüyor.
Dünyanın en çok kullanılan ham petrolü olan Brent türü, gün içinde 29,33 – 31,42 dolar arasında hareket etti. 1 Ocak 2020’de 66 dolar olan varil fiyatı sonrasında 70 doların üzerine çıktıktan sonra koronavirüs pandemisinden nasibini aldı. 16 dolara kadar gerileyen fiyatlar, salgının hız kesmesiyle 30 doların üzerinde denge buldu.
Salgın birçok ülkede kontrol altına alınsa da, hayatın virüs öncesi döneme kısa sürede dönemeyeceği kaygısıyla halen sene başına kıyasla %60 aşağıda seyrediyor. CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, talepteki artışının stokların yükselmesine dair kaygıları azaltmadığını ancak üretim kısıntılarının bu sorunu orta vadede çözeceğini ifade etti.