
Petrol, Nisan ayını korktucu düşüşlerle geçirdi. Fiyatlar, tüm zamanların en düşük seviyesini gösterdi. 17 Nisan’da varil başına 18,27 dolar olan ABD ham petrolü, varil başına -40 dolara kadar geriledi.
Tarihinde ilk kez negatif bölgeye gerileyen ABD ham petrolü, piyasanın çöktüğü endişelerini zirveye taşıdı. Çünkü negatif fiyat, petrol sözleşmelerini elinde tutan üretici ve tüccarların, depolama şirketlerini de içeren piyasa oyuncularına ödeme yapması demektir.

Koronavirüs nedeniyle oluşan arz fazlası ve talep eksikliği, petrol depolama alanlarının kapasitesinin kısa sürede dolmasına neden olur. Tankerler denizlerde petrol depolama başladı. Tüm bunlarla birlikte petrol fiyatları, negatif bölgeden çıksa da zayıf kalmaya devam etti.
İyi ve Kötü Haber Karmaşası

Koronavirüse bağlı gerileyen fiyatlar, 1929 yılındaki Büyük Buhran dönemine birkaç işaret gönderdi. Otuzlu yıllar boyunca Amerika’nın belli bölgelerinde emtia fiyatları sıfıra düştü. Hatta negatif bölgeye de geçen fiyatlar için çiftçiler işletmecilere tahıllarını alması için ödeme yaptılar.
Bunun gibi en karamsar yorumlara ek olarak, fiyatları yükseltecek gelişmeler de yaşandı. 24 Nisan’da yüzde 0,30 artış kaydeden petrol 16,55 dolara yükseldi. Brent petrolü ise yüzde 0,33 artışla 21,40 dolara toparlandı.
Bu toparlanmanın nedeni ise ABD Başkanı Donald Trump ile İran arasında bir atışma oldu. Trump, İran Körfezi’ndeki gemilerin tacize uğradığı iddiasına cevap verdiği tweet oldu:
I have instructed the United States Navy to shoot down and destroy any and all Iranian gunboats if they harass our ships at sea.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 22, 2020
Trump’ın, Birleşmiş Devletler Donanması’na gemilerin denizde taciz edilmesi durumunda, tüm İranlı savaş gemilerini vurup yok etmelerini söylediğini duyurmasıyla birlikte petrol fiyatları bir miktar arttı.
Petrol arzında kesinti olasılığı fiyatları artırdı; ancak uzun vadeli bir düzeltme olarak görülmedi. Geçmiş hareketleri inceleyen uzmanlar; askeri çatışmaların piyasa üzerinde çok az etkisi olduğunu söylediler.
Örneğin; ABD hava saldırılarının 1986’da Libya üzerindeki ihmal edilebilir etkisi görülmüştü. Hatta 1990 yılında Kuveyt-Irak Savaşı bile petrol piyasasında sınırlı etki görülmüştür. Ancak ardından başlayan Körfez Savaşı, fiyatları hızla yükseltmiştir.

Kötü haberlerden bir diğeri ise kuzey yarımkürede daha sıcak hava koşulları, sıcak bir yaza işaret ediyor. Bu durum ise ham petrol talebinin daha da azalması anlamına geliyor.
2020 yılının başlarında 13 ülkeden oluşan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC), önde gelen ülkesi Suudi Arabistan, NOPEC ülkelerinin gayri resmi lideri Rusya ile bir fiyat savaşı başlattı. Bunun sonucunda, her iki ülke de daha fazla petrol pompalamaya başladı.
Nisan ayının başlarında ise OPEC ve NOPEC üretimlerinden günde yaklaşık 10 milyon varil azaltarak, küresel üretimin yaklaşık yüzde 10’unu kesmeyi kabul ettiler. Mayıs ayında bu kesintilerin başlaması bekleniyor.
Ekonomilerin Yeniden Açılması Fiyatları Destekleyecektir

İtalya, İspanya ve İsviçre de dahil olmak üzere birçok ülkenin koronavirüsle ilgili kısıtlamaları kademeli bir şekilde hafifleteceği biliniyor. Bu durum, Mayıs için petrol fiyatları konusunda iyimserlik yaratıyor.
Aynı zamanda koronavirüsün, zaten ülke ekonomilerinde uzun süreli yükselişin ardından gelmesi beklenen bir durgunluğu hızlandırmış olabileceği söyleniyor. Eğer böyle bir durum söz konusuyla petrol piyasasında karmaşa devam edebilir.
Brent petrolü, 1 ay önce varil başına 27 dolardan el değiştirirken, desteği 23 dolar ve direnci 30 doların üzerindeydi. WTI petrolü ise 23 dolardan el değiştirirken, desteği 10 dolar ve direnci 24 dolar olmuştu.
Eğer fiyatlar için iyimser gelişmeler söz konusu olursa Mayıs ayında Brent petrolün yaklaşık 25 dolar, WTI petrolün yaklaşık 18 dolar civarında olması tahmin ediliyor.