
Küresel hisse senetlerindeki düşüş dalgası yurt içi piyasalarına da yansımış durumda. MSCI Asya Pasifik Endeksi iki ayın en sert düşüşüne yönelirken, küresel hisselerde Ekim ayından bu yana en keskin kayıplar gerçekleşti. Oysaki geçen hafta özellikle ABD borsalarında rekor seviyeler kaydedilmişti.
Tüm dünyada şirketlerin bilanço sezonunun başladığı dönemde, ana gösterge endeksler de meydana gelen değişimlerden etkileniyor. Türkiye’de bankacılık sektörünün karlılığında düşüş olması bekleniyor. Borsa İstanbul küresel piyasalardaki satış dalgasının etkisiyle, dün başlattığı düşüşü bugün de devam ettiriyor.
BIST 100 endeksi saat 12:00’de %1,24 düşüşle 1448 puandan işlem görüyor.
Çarşamba günü yatırımcıların panik satışlarına başlamasıyla %4,5 oranında düşüş gösteren Borsa İstanbul haftanın dördüncü işlem gününde de negatif bölgede kalmaya devam ediyor. Endeks dün 1467 puandan kapandı. Gün içerisinde 6 Ağustos’tan bu yana görülen en sert düşüş gerçekleşti. Analistler artan virüs vakaları, şirket gelirlerinin düşmesi ve aşı tedarik sorunlarının risk iştahını azalttığını belirtiyor.
Bu sabah ise %1,12 değer kaybıyla 1450 puandan açıldı. Piyasaların açılması ile birlikte önce 1431 puana gerileyen endeks daha sonra hafif toparlanarak 1472’yi geçse de sonrasında yeniden düşüşe yöneldi. Analistler küresel piyasalarda yaşanan düşüşe Borsa İstanbul’un da ayak uydurduğunu belirtiyor.
Hatırlanacağı üzere Kasım ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı değişikliği ile başlayan hareketlilik sonrasında TL varlıklarına alımlar arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide yeni dönem vurgusu ve Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşu Türk lirasının değerlenmesini ve borsaya yatırımcı girişinin atmasını sağladı.
Böylelikle Aralık ve Ocak aylarında rekor üstüne rekor kırılırken uzmanlar büyük bir düzeltme hareketinin gelebileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Özellikle borsaya yeni giren yatırımcıların dikkatli olması gerektiği defaatle söylendi. Nitekim yılın ilk ayının bitmek üzere olduğu şu günlerde Borsa İstanbul’da kayıplar derinleşmiş durumda.
Analistler yurt dışında meydana gelen satış dalgasında, Avrupa tarafında aşı savaşlarının başlamış olmasının etkisi olduğunu bildirdi.AstraZeneca ile Avrupa Birliği arasında aşı tedarik sorununa yönelik yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Şirket hisseleri bu gelişme sonrasında günü kayıpla tamamladı. Ayrıca FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD ekonomisinin toparlanmadan ve hedeflenen istihdamdan çok uzak olduğunu söylemesi borsalarda satışları hızlandırdı.
Yeniden yurt içi pay piyasalarına dönecek olursak, şu dakikalarda tüm alt sektör endekslerinin aşağı yönde hareket ettiğini görmekteyiz. Açılışta en fazla gerileyen turizm %1,81 düşüşle hareket ediyor. Yatırımcısına en fazla kaybettirenler arasında %1,18 düşüşle holding, %2,35’le iletişim, %1,18’le orman, %2,23’le tekstil ve %1,18 ile teknoloji yer alıyor.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan sabah notunda 1485 – 1500 bandının takip edildiği aktarıldı. 1467 altında kalıcılık sağlaması durumunda 1450 – 1430 seviyelerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Teknik olarak 1430 – 1450 – 1467 aralıkları destek, 1485 – 1500 – 1515 aralıkları direnç seviyeleri olarak takip ediliyor.
Bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi ve yılın ilk enflasyon raporu izlendi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ekonomik güven endeksi Ocak’ta 96,2’ye yükseldi. TCMB Başkanı Naci Ağbal yıl sonu enflasyon tahmininde değişiklik yapılmadığını bildirdi. Son dönemde alınan kararlarla döviz kurlarının gerilediği ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini aktardı.