
Covid-19 vaka sayısı dünya genelinde 67,5 milyonu aştı. 1 milyon 544 bin insanın hayatını kaybettiği pandemide tüm umutlar aşıda odaklanıyor. Alman, Çin ve Amerikan ilaç şirketleri %90’dan fazla başarılı sonuç veren aşı hazırladı. Bunlardan bir kısmı Aralık ayının içinde uygulanmaya başlanacak.
Analistlerin bir kısmı ilaç şirketlerinin bu süreçte yatırımcı akınına uğrayacağını ve hisselerinin daha da yükseleceğini söylerken, bazıları dikkatli olunması gerektiği hususunda uyarıda bulunuyor.
Moderna Inc (MRNA) hisseleri Investing verilerine göre yıllık %705,28 artıda seyrediyor.
Geçtiğimiz Cuma günü %3 düşüşle kapanan Moderna hisseleri, TSİ 18:00’de %3,23 artıda, 157,66’dan işlem görüyor. Eylül ayında 55 dolar civarında olan Amerikan biyoteknoloji şirketinin hisseleri özellikle son bir ay içinde sert yükseldi. Bu tabloda aşı çalışmalarından elde edilen başarılı sonuçların etkisi oldu.
CNBC’ye verdiği röportajda aşı hazırlayan şirketlerin hisselerine ilişkin değerlendirmede bulunan Oakland’daki Curtis Financial Planning’in sahibi Cathy Curtis, yatırımcıları uyardı. Özellikle bireysel ve küçük yatırımcılar için konuşan isim, fiyatların çok yüksek olduğunu ve büyük yatırımcılarla yarışılmaması gerektiğini vurguladı.
Bunun yerine binlerce seçenek olan yatırım fonlarına yönelinmesinin daha doğru olacağını savundu. Saint Louis Park’taki Great Waters Financial CFP’den Matthew Schwartz ise Moderna veya Pfizer hisselerinin zaten olumlu gelişmelerle yükseldiğini, bu seviyelerden alıp daha da artmasını beklemenin mantıksız olduğunu belirtti.
Colorado Springs, Colorado’daki finansal danışmanlık firması Wealth Logic’in kurucusu Allan Roth, Moderna hisselerinde meydana gelen sert yükselişin nedenini, aşı çalışmalarında ilerleyen dönemde ne olacağına dair herhangi bir şey bilmemek olarak açıkladı.
Genel olarak hisse senetlerinde meydana gelen artışların ve kaderini belirleyen faktörlerin bir sonraki aşamada görülemeyen şeyler olarak anlattı. Ancak aşı için gerçek sonuçların durumu tam tersine çevirebileceği konusuna dikkat çekti. Bağışıklık süresi, patent durumu ve beklenmeyen yan etkiler gibi birçok faktörün ilaç şirketlerinin hisselerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.