Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IEA: İkinci Dalga Salgının Petrol için Büyük Sonuçları Olur

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre; ikinci bir koronavirüs dalgası, petrol piyasası için büyük sonuçlar doğuracaktır.
IEA: İkinci Dalga Salgının Petrol için Büyük Sonuçları Olur
Son Güncelleme: 
Yorum

IEA, bugün yayımladığı Petrol Piyasası Raporu – Mayıs 2020‘de, piyasa güçlerinin son haftalarda petrol arzı tarafında kendilerini gösterdiklerini söyledi. Ancak ikinci bir koronavirüs dalgasının yayılma potansiyeli konusunda endişelerin devam ettiğini dile getirdi.

Ham petrol fiyatları, ekonomilerin açılması için planlara başlandığı Nisan sonu itibarıyla yükseliş gösterdi. Ülkelerde önemli fabrikalar faaliyetlerini kontrollü bir şekilde başlarken, petrol bu gelişmelerden destek bularak yükseldi. 7 Mayıs’ta 26,75 dolara kadar yükselen ham petrol, bugün yeniden aynı seviyeyi test etti.

ABD ham petrolü bu sabahki işlemlerde %2’den fazla yükseliş kaydederken, daha sonra %4 civarında yükselişle 26,27 dolardan işlem görmeye başladı.

ABD Ham Petrolü Yeniden Yükseliş İvmesi
Görsel Kaynak: Piyasa.Paratic.com

ABD ham petrolü vadelilerinin varil başına -40 dolara düştüğünde dönemi, IEA Fatih Birol “Kara Nisan” olarak tanımlamıştı. Nisan raporunda dile getirilen bu gelişmelerle birlikte petrol 19 dolara kadar gerilemişti. Uluslararası gösterge Brent petrol ise sabah işlemlerinde yüzde 1,8 civarında yükselişle 29,72 dolardan işlem gördü.

Enerji piyasası görünümü o zamandan beri bir miktar yükseldi ve petrol fiyatları Nisan ayının en düşük seviyelerinden yükselişe geçti. IEA, petrol üretiminin piyasa güçlerine büyük tepki verdiğini ve ekonomik faaliyetin kademeli ancak kırılgan bir toparlanma aşamasına girdiğini söyledi. Ancak büyük belirsizliklerin devam ettiğine de dikkat çekti.

Ajans, belirsizliklerin en büyüğünün hükümetlerin salgını yeniden canlandırmadan karantina önlemlerini hafifletip hafifletmeyeceği olduğunu söyledi. Risklerden bir başkasının ise OPEC ve OPEC+ petrol üreticilerinin kararlaştırılan arz kesintilerine yüksek düzeyde uyum sağlayıp sağlayamayacağı şeklinde açıklandı.

Bunların büyük sorunlar olduğunu belirten ajans, önümüzdeki haftalarda alınacak yanıtların petrol piyasası için önemli olduğunu tekrarladı.

Arz Kesintileri ve Düşen Talepler

Arz Kesintileri ve Düşen Talepler
Görsel Kaynak: EIA

IEA’nın yakından izlenen raporu, petrol talebi için yeni tahminleri açıklamış oldu. Buna göre; petrol talebi günde 8 milyon varil düşüş göstererek bu yıl günlük 91,2 milyon varil oldu. Bu, grubun önceki raporunda öngörülen seviyeden günlük 0,7 milyon varil daha fazla. IEA, öngörülen petrol tüketiminin tarihin en büyük talep düşüşü olacağını da söyledi.

Arz tarafında ise bu ay günlük 12 milyon varillik muhteşem bir düşüş bekleniyordu. Gerçekleşen ise dokuz yılın en düşük seviyesi olan günlük 88 milyon varil seviyesine geriledi. Bu veriler, OPEC+ Mayıs ve Haziran aylarında üretimi günlük 9,7 milyon varil ile kapatmayı kabul ettikten sonra geldi.

Ajans, ABD ve Kanada gibi OPEC+ anlaşması dışındaki ülkelerden yapılan üretim kesintilerinin, Nisan ayında yılbaşındaki seviyeden günlük 3 milyon varil daha düşük olduğunu belirtti. Grup, Haziran ayında bu rakamın günlük 4 milyon varilden fazlası şeklinde açıklıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%