Silikon Vadisi merkezli Constellation Research’un kurucusu ve analisti olan Ray Wang, bugün verdiği bir demeçte FAANG hisseleri içinde en büyük endişe kaynağının Facebook olduğunu söyledi. Silikon Vadisi’nin teknoloji devleri Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’ten oluşan FAANG hisseleri hakkında ilgi çekici açıklamalarda bulundu.
“Dijital ekonomi güven üzerinden faaliyet gösteriyor ve Facebook pek çok seviyede defalarca güven kaybetti” diyen Wang, Facebook’un güven sıkıntılarının çoğunun Kasım ayının ortasında çıkan New York Times raporundan sonra şirket COO’su Sheryl Sandberg etrafında odaklandığını söyledi.
Kaldı ki New York Times’ın raporu, Facebook’u yerin dibine sokan pek çok skandalın ve olayın arkasından gelmişti.21 Aralık’taki kapanışında da şirketin hisse senedi fiyatı 52 haftanın en yüksek seviyesinden yüzde 40 uzaktaydı. Öyle ki daha birkaç gün önce yılı skandallarla boğuşarak geçiren Facebook’un, olayların başından bu yana yaşadığı kaybın ABD borsalarının tarihi rekoru olduğu kaydedilmişti. Tabii çöküş, New York Times’ın Facebook’un yıllardır kullanıcı verilerini kişilerin rızası olmadan paylaştığı yönündeki iddiaları üzerine yaşanmıştı.
İşte bu gelişmeler üzerine FAANG hisseleri içindeki en büyük endişe kaynağının Facebook olduğunu dile getiren Ray Wang, Sandberg’in şirketten ayrılma olasılığı konusunda ise “bunun söylentiler kategorisinde” olduğunu belirterek cevap verdi. “Bence piyasanın bu sorunları ele almak için güvendiği birilerinin işe alınmasına ya da bir çeşit yönetim değişikliklerine ihtiyaç var” ifadeleriyle de görüş bildirdi.
Wang özellikle de Apple’ın ürünleri yüksek fiyatlandırdığı ve bu nedenle tüm pazarı kaçırdığı Hindistan’da yaşadığı zorluklara gönderme yaptı. Apple’ın diğer eksikliklerinin de üzerini çizen Wang, yapay zeka asistanı Siri’nin hala çalışmadığını ve Apple Watch ile ECG fonksiyonuyla birlikte Haritalar ürününde harcanan milyarlarca doları izah edecek hiçbir şeylerinin olmadığını kaydetti.
Daha da fazlası Wang, ABD ve Çin arasındaki gerilimin de Apple’ı etkileyebileceğini dile getirdi. Bu noktada Wang’ın yorumlarının Cuma günü devam eden ABD-Çin ticaret savaşında en savunmasız şirketin Apple olduğunu söyleyen stratejistin yorumlarıyla örtüştüğü gözlendi. Yine de Wang, şirketin yakın gelecek ötesindeki görünümü için olumlu kaldı. Düşüncesini; “Genel olarak, ürünlerden hizmet gelirlerine varan kadar iyi bir iş çıkardılar ve bunun uzun vadede karşılığını alacağını düşünüyorum” diyerek açıkladı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.