
ABD’nin başlattığı ticaret savaşları özellikle Asya piyasaları üzerinde etkili oldu. Çin ile karşılıklı vergi atışması devam ederken, bu konudan en çok hisse senedi piyasası etkileniyor. ABD hisselerinde etkileri henüz tam olarak görülmese bile uzun vadede en büyük zararı göreceği öngörülüyor. IMF’nin Küresel Finansal İstikrar Raporu’unda da bu durumun uzun vadeli etkileri sıralanıyor.
Sert satışların hakim olduğu Çin hisselerinde 4 yılın en düşük seviyelerine yönelim gözlenirken, 2016’dan beri en sert düşüşe hazırlanılıyor.Çin ve Hong Kong hisselerine gelen satış dalgası, ABD hisselerindeki satışın ardından derinleşti. Ticaret savaşlarının devam etmesiyle birlikte Çin varlıklarındaki baskı da her geçen güç artıyor. Ülke hisse senedi piyasasının gösterge endekslerinden olan Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 5 civarında sert bir düşüş kaydederek son 4 yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor.
Yuan ise dolar karşısında yüzde 0,1 oranında düşüşle 15 Ağustos’tan beri görülen en düşük seviyeye doğru ilerliyor.USD/CNH paritesi Asya piyasalarında 6,9244 yuandan alıcı bulduktan sonra yükselişe geçti. Yuandaki gerileme ile tırmanan parite, tırmanırken, 6,94 seviyesinin üzerini gördü. Şu dakikalarda ise yüzde 0,16 oranında yükselişle 6,9416 yuandan alıcı buluyor. Çin yuanı kuru ise dün gerçekleştirdiği düşüş ile yeniden 0,9 lira bandının altına geriledi. Asya piyasalarının açılışında 0,8794 liradan alıcı bulan yuan, TSİ 09:20’de 0,8697 liraya kadar geriledi.
Hang Seng endeksi ise yüzde 4 oranında düşüşle 26 bin puan desteğinin altına gerilerken, hisselerin tamamı değer kaybetti.Asya’da borsada işlem gören ve piyasa değeri en yüksek olan hisse senedi Tencent Holding Ltd. hisseleri yüzde 7,1 oranında düşüşle 2011 yılının Ekim ayından beri görülen en sert kaybı kaydetti. Şanghay hisse senedi göstergesi, 2018 yılının başından beri yüzde 20 düşüş kaydetti. Hang Seng endeksi ise ABD ile Çin arasındaki ticari gerilim ile yılbaşından bu yana yüzde 16 ekside seyretti.
Japon hisse senetlerinde görülen düşüş ise Nikkei 225 endeksine Mart ayından bu yana görülen en kötü günü yaşattı.Nikkei endeksinin volatilitesi son 8 ayda yüzde 40 yükselirken, hisse senetleri teknoloji ve telekom hisselerinin öncülüğünde düşüş kaydetti. Topix endeksi yüzde 3,68 ile 64,88 puanlık düşüş kaydederken, Nikkei 225 endeksi yüzde 4,13 oranında ve 970,16 puanlık düşüş yaşadı. Japonya’nın 2 ana hisse senedi endeksi yüzde 3,5 ile Mart ayından beri görülen en kötü düşüş gerçekleştirdi. Yatırımcılar ise ticari gerilime ek olarak, FED faiz artırımı beklentilerine odaklandı.
Tokyo Nomura Securities stratejisti Juichi Wako, ABD hisselerinde görülen düşüş, uzun vadeli faizlerde yükseliş, ticari gelirim kaynaklı endişeler ve bilanço sezonundan önce yatırımcıların temkimli hareket etmek istediğini dile getiriyor. Birçok faktörün bir araya gelmesiyle birlikte bu sert düşüşlerin yaşandığını ifade ediyor.