Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Borsa İstanbul Küresel Gelişmeler ve Yurt İçi Verileriyle 98 Bine Geriledi

Nisan ayında nispeten iyi bir performans gösteren BIST 100 Endeksi, ABD ve Çin arasında başlayan gerilimle haftaya düşüşle başladı. Enflasyon ve imalat verilerinin ardından kayıplarını genişletti.
Borsa İstanbul Küresel Gelişmeler ve Yurt İçi Verileriyle 98 Bine Geriledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Küresel piyasalarda hisse senetleri Mayıs ayına satıcılı başladı. Uluslararası piyasalarda ABD, Avrupa ve Asya borsalarında düşüş gerçekleşirken negatif havanın etkisi yurt içi borsalarına da yansıdı. ABD Başkanı Donald Trump koronavirüsün yayılması konusunda Çin’i suçladı.

Bu cümlesini daha önce de dile getiren Trump, virüsün bir laboratuvar ortamında üretilmiş olabileceğini dair kanıtlar olduğunu iddia etti. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yeni bir gerginliğin başlayacağına dair endişe pay piyasalarında etkisini çok çabuk gösterdi.

Borsa İstanbul haftaya düşüşle başladıktan sonra açıklanan ekonomik verilerle birlikte kayıplarını genişleterek 100.000 puanın altına indi. Ekonomistler borsalarsa Mayıs ayının satıcılı geçebileceğini düşünüyor.

Borsa İstanbul enflasyon rakamları ve tarihin en düşük imalat PMI verileriyle düşüşe geçti.
Borsa İstanbul 4 Mayıs Performansı
Kaynak: Bloomberg

Geçen hafta yatırımcısına %2,38 oranında kazanç getiren BIST 100 Endeksi kapanışı 101.110,11 puandan yapmıştı. ABD ile Çin arasında başlayan gerilim piyasalarda tedirginliği artırırken bu durum hisse senetlerine de olumsuz yansıdı.

Trump virüsün Çin’in Wuhan kentindeki bir laboratuvarda üretilmiş olabileceğine dair söylemini tekrarladı. Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, iki ülke arasında soğuk bir savaşın başladığı konusunda sinyallerin piyasaları olumsuz etkilediğini aktardı.

ABD-Çin Geriliminin Piyasalara Etkisi

Bunun yanında Trump Çin’den tedarik zincirinin kaldırılma çalışmasının da gündemde olduğunu belirtti. Söz konusu gelişmenin ardından ABD, Avrupa ve Asya piyasalarında hisse senetleri düşüş gösterdi.

Borsa İstanbul bu gelişmelerin etkisi ile haftaya %1,49 değer kaybıyla 99.606 puandan başladı. Ancak tarihin en düşük seviyesinde gerçekleşen imalat PMI (satınalma yöneticileri endeksi) verileri ve beklentinin üzerinde gelen enflasyon rakamlarıyla düşüşünün hızlandırarak 98.909 puana kadar indi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler ve göre TÜFE Nisan ayında %10,94 artış gösterdi. Beklentinin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının ardından dolar 7,04’e ulaştı.  İstanbul Sanayi Odası ise Nisan payında imalat PMI verilerinin 33,4’e gerilediğini ve tüm sektörlerde düşüş olduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul Açılış Seviyesi

BIST 100 Endeksi açıklanan rakamların ardından %2’nin üzerinde düşüş gösterdi. Endeks saat 13:20’de %1,52 ekside 99.571 puandan işlem görüyor. Aynı dakikalarda bankacılık endeksi %2,03, bilişim %4,09, finansal kiralama faktoring %1,45, gıda %2,03, iletişim %2, kimya %2,19 ve turizm %0,29 ekside hareket ediyor.

Şu sıralarda sınırlı sayıda sektör endeksinin pozitif yönde hareket ettiği gözlenirken inşaatta %0,60, madencilikte %0,68, sporda %2,52 ve taşıtta %3,81 oranında artış kaydedildi.

Nisan ayında %12,79 oranında yükseliş gösteren BIST 100 için Mayıs sancılı geçebilir.

Borsada Mayıs Ayı BeklentisiCovid-19 salgınının etkisiyle Şubat ve Mart aylarında sert düşüş gösteren BIST 100 Endeksi, Nisan ayında toparlanarak %12,79 yükseldi. Son 15 ayın en iyi performansını gösteren endeks Mayıs ayına kayıpla başladı.

Nisan ayına 88.285 puandan başlayan Borsa İstanbul 101.000 puana kadar yükselmişti.  Analistler geçtiğimiz ay gelişen ve gelişmiş ülke piyasalarının kendi iç dinamikleri doğrultusunda tepki ortamından pay aldıklarını belirtti.

Borsa Gün İçi En Düşük Seviye

Ekonomist Cüneyt Paksoy, olası krizi engellemek için atılan adımları hatırlatarak, “Bu adımlar piyasaları virüs tepe yapıp geri dönüş başlayana kadar dengeye getirmeyi amaçlıyordu. Bu adımlara hükümetlerin devasa boyutta parasal teşvik paketleri de eklenince kuvvetli bir tepki hareketi için ortam sağlanmış oldu.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Paksoy, borsalara tepki alımlarının devamını etkileyen unsurlar konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

Cüneyt Paksoy Yorumu

Yatırım şirketi Caravel Concepts’in CEO’su Michael Jones ise piyasanın en kötü haberlerden önce yüksek bir iyimserlik göstererek fiyatlama yaptığına dair endişeleri olduğunu dile getirdi.

Gelecek dört hafta boyunca yine birtakım zorluk ve aksiliklerin yaşanacağını ancak tüm kötü haberleri geride bırakacak şekilde bir fiyatlama olamayabileceğini sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu