
Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük İdaresi, Pazar günü Ağustos ayına ilişkin ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre Ağustos ayında ithalatta %5,6, ihracatta ise %1 oranında düşüş görüldü. Ekonomistlerin beklentisi ihracatın %2,2 artması yönündeydi.
Amerika ile yaşanan ticaret savaşlarının etkisinin dış ticaret rakamlarına yansıdığı gözlenirken ihracattaki düşüş oranı ekonomistlerin tahminlerinden çok uzak seviyede gerçekleşti. Asya borsalarında işlem gören hisse senetleri Çin ihracat rakamlarının Ağustos ayında sürpriz bir şekilde gerilemesi ile karışık seyretti.
Açıklanan rakamların ardından Çin’in dış ticaret fazlası Ağustos ayı itibarıyla 34,84 milyar dolar oldu.Ekonomistler söz konusu dönemde ihracatın %2,2 artmasını, ithalatın %6,4 oranında azalacağını düşünüyordu. Fakat Gümrük İdaresi tarafından açıklanan rakamlar beklenmedik bir şekilde gerileme gösterdi. Uzmanlar ABD ile yaşanan ticaret savaşlarının ihracat rakamlarına yansıdığını kaydetti.
Çin’in Amerika’ya yaptığı ihracat aylık bazda %16 düşüş gösterdi. Ülkenin ticaret dengesi 299,3 milyar yuana karşılık 239,6 milyar yuan oldu. Yine yuan bazında ithalatta %2,6 oranında azalma görüldü, beklenti %3,1’lik düşüş olması yönündeydi.
İhracatta ise %6,3 artış olması beklenirken %2,6 oranında yükseldi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında süren gümrük vergisi savaşları her iki tarafın da ticaret rakamlarını olumsuz şekilde etkilerken gözler Ekim ayında Washington’da yapılacak görüşmelere çevrildi.
Asya borsalarında işlem gören hisse senetleri haftanın ilk işlem günü karışık seyretti.Çin Ticaret Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada iki ülkenin üç düzey temsilcilerinin Ekim ayının başında Washington’da bir araya geleceğini bildirdi. Görüşmelere; Çin Ticaret Bakanı Zhong Shan, Çin Merkez Bankası yöneticileri Yi Gang ve Ning Jizhe, Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He gibi isimlerin katılacağı açıklandı.
Eylül ayının ortasından itibaren ise hazırlıklara başlanacağı bildirildi. Bu gelişme piyasada ticaret anlaşmasına dair iyimser havayı artırırken, Çin ihracat-ithalat rakamlarının beklentiyi karşılamaması hisse senetlerinin karışık seyretmesine sebep oldu.
- Japonya’da Topix Endeksi yüzde 0,87’lik artışla 1.550,46 puana yükseldi.
- MSCI Asya Pasifik Endeksi’nde (MIAPJ0000PUS) yüzde 0,3 oranında artış oldu.
- Güney Kore Kospi Kompozit Endeksi yüzde 0,54 artışla 2.020,29 puana ulaştı.
- Şangay Bileşik Endeksi %0,57 oranında artışla 3.016,55 puanı gördü.
- Hong Kong’da Hang Sen Endeksi ise yüzde 0,044 düşüşle 26.679,43 puana geriledi.