
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, Rusya-Ukrayna arasında tırmanan gerilim ortasında enerji piyasasına ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Avrupa Birliği’nin Rusya’ya Ukrayna’yı işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımların doğrudan petrol ve gaz ihracatını hedeflememesine rağmen Moskova’nın petrol gelirini kademeli olarak tüketeceğini söyledi.
Sanayi Komitesi’ne konuşan Simson, ortaya çıkan krizin Avrupa enerji piyasalarını ve arz güvenliğini etkileyeceğini belirtti. AB’nin Rusya’ya bir dizi sağlam ekonomik yaptırım dahil güçlü şekilde yanıt verdiğini aktaran Simson, yaptırımları 2014 Kırım ilhakına yönelik uygulamalardan ayırdı.
2014’te olduğu gibi, AB yaptırımları doğrudan enerji emtia ticaretini hedef almadığını ancak belirli rafine teknolojilerinde ihracat yasağını içerdiğini ifade etti. Simson’un açıklamasında göre bu, Rusya’nın petrol rafinerilerini yenilemesini zorlaştıracak ve daha maliyetli hale getirecek.
“Bu teknolojiler Avrupa’da üretildi ve diğer tedarikçiler tarafından küresel olarak kolayca değiştirilemezler. Böylece, 2019’da Rusya’ya 24 milyar euro gelir sağlayan rafine edilmiş petrolden elde edilen gelirlerin zaman içinde tükeneceğini göreceğiz. Bu arka plana karşı, kendi enerji piyasalarımızın çok sıkı olduğunu biliyoruz.”
Sonuç olarak hazırlıklı olmalarının gerekliliğini vurguladı. Gaz piyasası konusunda LNG’nin kayıp boru hattı gazının yerine geçmek için kilit bir rol oynaması gerekeceğini aktardı.
Bu nedenle Komisyon, ek tedarik için hem alternatif boru hattı hem de LNG tedarikçileri ile temas halinde olduğunu söyledi. Arz şoku güvenliği riskinin ötesinde, fiyat şoku riskine değinen Simson, Komisyonun kısa ve uzun vadeli tedbirler üzerinde çalıştığını ifade etti.
Bunun gelecek hafta Komisyon tarafından açıklanacağını söyleyerek; “sosyal ve ekonomik direncimizi tehdit eden fiyatların artması durumunda olağanüstü önlemler önermeye hazır olduğunu eklememe izin verin” dedi.
Ukrayna’nın Elektrik ve Gaz Arzını Sürdürmesi için Çalışıyoruz!
“Avrupa kıtasında tam ölçekli bir savaşla karşı karşıyayız, Birliğin bir ortağına karşı bir savaş. Sebepsiz ve gerekçesiz şiddet içeren bir saldırganlığa karşı Birliğin tüm desteğini hak eden bir ülke” ifadeleriyle Ukrayna’ya atıfta bulundu.
Komisyonun Ukrayna’nın savaşa rağmen istikrarlı elektrik ve gaz arzını sürdürebilmesini sağlamak için aktif olarak çalıştığını dile getirdi.
Bir diğer önemli konunun Ukrayna elektrik şebekesinin kıta Avrupası ile senkronizasyonu ile ilgili olduğunu belirtti. Ki bu, Ukrayna’nın enerji çeşitliliği ve Rusya’dan özerkliği için stratejik bir projeydi.
Bir hafta önce, gece yarısı, Ukrayna’nın bir izolasyon modu testi için elektrik şebekesini Rus elektrik şebekesinden ayırdığını ve test iyi gittiğini aktardı. Bu da Ukrayna sisteminin kendi başına başarılı bir şekilde çalışabileceğini kanıtladı.