
ABD’de koronavirüs salgını hızlı bir şekilde yayıldı. Hatta önlemlerin alındığı Mart ayından sonra beklenmedik artışlar gözlendi. ABD’de toplam 1 milyon 552 bin 315 vaka ile karşılaşılırken, ölüm sayısı 92 bini geçti. ABD piyasaları ise karantinaların açıklandığı dönemde tarihi düşüşler kaydetmişti.
ABD borsaları şu anda bir boğa piyasası başlangıcına işaret etmeye başladı. Ancak Bank of America Fon Yöneticisi Araştırması’na göre; profesyonel yatırımcıların üçte ikisinden fazlası, borsadaki rallinin gerçek olmadığını düşünüyor.
S&P 500 endeksinin, 23 Mart gününden bu yana %32 oranında yükseliş göstermesine rağmen, anket katılımcılarının %68’i bunun ayı piyasası rallisi olduğunu düşünüyor.
Anket katılımcılarının %20’den fazlası, borsadaki hareketlenmenin boğa piyasasına işaret ettiğini söylüyor. Ayrıca bu kişiler temel analizin daha kötümser bir hikaye anlattığını ifade ediyorlar. Bank of America anketi, Wall Street’teki yatırımcıların en çok izlenen anketleri arasında yer alıyor.

Anket katılımcıları, piyasa yükseldikçe yatırımcıların acı tecrübelerini unuttuğuna ve çoğunun tetikte olmadığına dikkat çekiyorlar. Bank of America Global Research’ün baş yatırım stratejisti Michael Hartnett’e göre; piyasadaki mevcut düşünceler, S&P 500’ün 3020 seviyesi ile uyumlu. Aynı şekilde piyasa hissiyatı, Pazartesi gününün kapanışından yaklaşık %2,3 daha yukarıda yer alıyor.
Anketin sonuçları, tarihin en uzun boğa piyasasının Şubat ayı sonunda zirveye çıkmasının ardından aniden sona ermesiyle karşılaşılan manzaranın yeniden değerlendirilmesi olarak ortaya çıktı.
Bir sonraki ayda ise küresel ekonomik kapanışlar nedeniyle yatırımcılar her şeyini satmak istedi. Bu hareketlilik ise borsayı ayı piyasasına doğru hızla çekmiş oldu. O zamandan beri FED ve diğer merkez bankaları, devasa teşvik paketleri açıkladılar.
Ekonomilerin geleceğine yönelik belirsizlik devam ederken, hisseler yükselişe geçmeyi başardı. ABD borsalarındaki bu yükselişin FED’in teşviklerinden kaynaklandığı söyleniyor. Aynı zamanda aşı bulunmasına yönelik gelişmeler de hisseleri yukarı taşıyor.
Ankete katılanlar V şeklinde bir iyileşmenin, aşı bulunduğu takdirde gerçekleşeceğini söylüyorlar. Bir taraf ise en büyük riskin sonbaharda gelecek olan ikinci dalga salgın ile gerçekleşeceğini düşünüyor. Yatırımcılar değer hisselerini mevcut durumda en kötü bahis olarak görüyorlar.
Sektörel incelemelerde ise sağlık, nakit ve tahvil gibi savunma alanlarına, enerji gibi daha döngüsel yatırımlara, genel olarak hisse senetlerina ve Avrupa varlıklarına destek veriyorlar.
Portföylerin nakit seviyeleri, %5,9’dan %5,7’e gerilemesine rağmen yine de yüksek görülüyor. Anketin bir diğer önemli konusu olan şirketlerin kendi nakitleriyle ne yapmaları gerektiğine dair görüşler, değişen piyasa tutumlarını yansıtıyor.
Katılımcıların %73’ü, bilançoları iyileştirmeye ve borcu ödemeye odaklanmaları gerektiğini belirtiyor. Sadece %15’i sermaye harcamalarını tercih ederken, %7’i hisse geri alımları ve temettü ödemeleri ile hissedarlara geri iade etmelerini düşünüyor.