
Petrol piyasasındaki dalgalanma bir türlü bitmek bilmiyor. 6 ayı aşkın bir süredir tüm dünyada devam eden Covid-19 salgını küresel petrol talebinde tarihin en sert kayıplarına yol açtı.
Getirilen kısıtlamalar Haziran ayının başlamasıyla yavaş yavaş kaldırılsa da riskler halen bitmiş değil. Özellikle ABD gibi benzin tüketiminde önde gelen ülkelerde vakaların halen rekor seviyelerde olması, petrol fiyatlarının aşağı yönde hareket etmesinde en büyük etken konumunda.
Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), 38,54 dolara kadar geriledi.
Perşembe günü 39,62 dolardan kapanan ham petrolün varil fiyatı, hafta boyunca da dar bantta hareket etti. Geçtiğimiz haftalarda OPEC ve ortakları piyasanın yeniden dengeye kavuşması için tarihin en büyük üretim kısıntısına gitmişlerdi.
Bu karar tek başına yeterli olmazken, planlanan tarihten bir ay daha fazla kesinti yapılmasına karar verildi. Bir yandan arzın kısılması, diğer yandan ülkelerin salgınla mücadelede koyduğu kısıtlamaları kaldırarak ekonomilerini yeniden açması, akaryakıt talebini artırırken, fiyatlar da kısa süreli denge buldu.
Ancak güncel tabloya baktığımızda kümülatif olarak salgının hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz. 13 milyona yaklaşan vaka sayısı, bazı ülkelerde kısıtlamaların yeniden başlayacağı kaygısını doğurdu.
Analistler ham petrolün varil fiyatının 39 dolar altında kaldığı sürece 38,20 ve 37,15’e doğru ineceğini düşünüyor. Eğer 40,50 üstünde 4 saatlik kapanış gerçekleşirse de 41,50 ve 42,50 seviyeleri gündeme gelebilir.
Eylül vadeli Brent petrol, haftanın son işlem gününde 41 dolara sınırına dayandı.
Saat 15:28’de %1,04 ekside 41,91 dolardan işlem gören Brent türü ham petrolün varili, gün içinde 41,32 – 42,56 arasında hareket etti. Haftayı kayıpla tamamlamaya hazırlanan petrol, Pazartesi gününden bu yana dar aralıkta seyrediyor.
Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, piyasanın ABD’deki vaka tablosu ile akaryakıt tüketimini izleyeceğini söyledi. ABD’de toplam vaka sayısı 3 milyon, can kaybı 135 binin üzerinde. Florida, Teksas ve Kaliforniya gibi ülkenin en büyük eyaletlerinde günlük yeni vakalar rekor düzeyde ilerliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı da virüsün yeniden artmasının petroldeki talebi baskıladığını söyledi. Aylık raporda piyasayı değerlendiren ajans, salgının petrol için adeta bir gölge oluşturduğunu aktardı. Ekonomisi büyük ülkelerde vakaların artmasının, salgının kontrol altına alınmasının bir ispatı olduğu ifade edilen raporda, bu durumun piyasa için keskin bir risk teşkil ettiğinin altı çizildi.