Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Rusya’dan İthalat Yasağı Petrolü Nereye Kadar Yükseltir?

Savaş etkisiyle yükselen petrol için korkutucu tahminler geldi. Uzmanlar Rus petrolüne getirilen ithalat yasaklarının etkisini değerlendirdi.
Rusya’dan İthalat Yasağı Petrolü Nereye Kadar Yükseltir?
Son Güncelleme: 
Yorum

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bugün itibarıyla iki haftayı doldurdu. ABD ve sayısız Avrupa Birliği ülkesi uyguladığı yaptırımlarla Rusya’nın vazgeçmesini ve savaş için gerekli fonu kısıtlamayı amaçlayan adımlar attı.

Bunların en önemlilerinden biri de dün akşam gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’dan petrol ve gaz ithalatını yasaklayan kararı duyurdu. Benzer karar İngiltere tarafından da açıklanırken, bu yıl sonuna kadar aşamalı şekilde ithalat yasağı getirildiği bildirildi.

Açıklamaların ardından gözler petrol fiyatlarına çevrildi. Savaş etkisiyle zaten son yılların en yüksek seviyesine çıkan petrol için üzerine bir de arz sıkıntısının gündeme gelmesi, artış beklentilerini yükseltti.

Ham Petrol Savaş Sürecinde 40 Dolara Yakın Yükseldi

Ham Petrol Savaş Sürecinde 40 Dolara Yakın Yükseldi
Kaynak: Paratic Piyasalar

ABD türü ham petrolün varil fiyatı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlattığı gün olan 24 Şubat 2022’de 92 – 98 dolar arasında seyrediyordu. O günün sabahında füze saldırılarının başladığı yönde gelen haberler, piyasada sert hareketlilik yarattı.

Petrol fiyatları dik bir yükseliş grafiği çizerek, 7 Mart’ta 130 doları geçti. 8 Mart akşamı ABD ve İngiltere’nin ithalat yasağını açıkladığı sıralarda 121 civarında seyrediyordu.

Açıklama sonrası önce 128 üzerine çıkıp, ardından geri çekildi. Bugün ise 119 – 126 dolar arasında hareket etti. Son bir hafta içinde yüzde 8’den fazla artış gösterdi.

TSİ 14.50 sularında yüzde 4,8 ekside işlem gören Brent petrol 122 dolar seviyesinde. Dönemsel değişimlerine bakıldığında haftalık artış yüzde 8, aylık yüzde 35 ve yıllık 87 şeklinde.

EIA Savaş Belirsizliğiyle Fiyat Tahminlerini Yükseltti

EIA Savaş Belirsizliğiyle Fiyat Tahminlerini Yükseltti
Kaynak: EIA

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporunda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle oluşan fiyat artışına dikkat çekildi.

Bu doğrultuda Brent petrolün bu yıl için ortalama varil fiyatı tahmini 82,87 dolardan 105,92 dolara çıkarıldı. Ham petrol tahmini ise 79,35 dolardan 101,17 dolara yükseltildi.

Açıklamada Brent petrolün Mart ortalarına 117, yılın ikinci çeyreğinde 116, ikinci yarısında ise 102 dolar seviyesinde olması öngörüldü. Enerji sektörü için tahminlerin normalden çok daha belirsiz olduğu söylendi.

Ajans açıklamasında “Ham petrol stokları zaten düşüktü. Petrol piyasasındaki son olaylar petrol fiyatlarındaki oynaklığı artırdı ve petrol fiyatlarının yükselmesine katkıda bulundu.” ifadesine yer verildi.

Uzmanların Tahminleri Endişeyi Artırıyor

Uzmanların Tahminleri Endişeyi Artırıyor
Kaynak: Twitter

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, diğer ülkelerin kendilerinden petrol almayı bırakması halinde, varil başında 300 doların görülebileceğini söylemişti.

Oslo merkezli enerji danışmanlığı şirketi Rystad Energy’nin analistleri, ABD’nin Rus petrolünün ithalatını yasaklaması nedeniyle küresel petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara yükselebileceğini öngördü.

Goldman Sachs 2022 yıl sonu için beklentisini 135 dolara çıkarırken, İngiltere merkezli Barclays de 200 dolar beklentisini paylaştı.

Bu arada Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, gelecek hafta Petrol Kullanımını Azaltmak için 10 Noktalı bir Planı yayımlanacağını duyurdu. Piyasadaki çalkantıları ve fiyat artışını kısa vadede önlemenin en önemli yolunun talebi azaltmak olduğunu söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu