
Nisan ayının ilk işlem haftasında Çarşamba günü başlayan primlenme Perşembe günkü beklentilerin fazlasıyla üzerine çıkmıştı. İki günlük performansın ardından Cuma gününde de yeşil tarafta kapanan BIST 100 endeksi bu haftaya olumlu bir görünüm bırakmıştı.
Nisan ayının ikinci işlem haftası 8 Nisan Pazartesi günü BIST endeksi pozitif bir açılış yaptı. Yukarı yöndeki hareketinde kalıcılık sağlayamayan endeks geri çekilme kaydetti ve düşüşte sertleşen bir durum gözlendi. İlk seansın son saatine girilmeye yakın endeks üzerindeki değer kaybı %1.30 civarında kaydediliyor.
Dünya genelinde ABD tarafı 1Ç19 verilerindeki düşük beklentiye karşılık iyi duran borsa endeksleri ve Avrupa endekslerindeki anlık görünümde %0.40 bandındaki kayıp yine bu harekete paralel olan Asya tarafındaki negatif ayrışma sinyalleri veren endeksler küresel bir kırmızı dalga evresinde gözüküyor.
Dünya Endekslerine Rötarlı Katılan BIST Düşüşte Öne Çıktı
Borsa İstanbul endeksi geçtiğimiz hafta dünya genelinde gözlenen prim hareketine sonradan katılmıştı. Sonradan katılım oldu olmasına ama ani bir Perşembe sıçraması ile endeks farkı kapatmıştı. Yukarı yöndeki bu sert eğilimin gözlenmesi bizlere bir düzeltmenin de sinyallerini vermişti.
Gelişmeye rötarlı katılan endeks düşüş hareketinde açık ara farkla önde gidiyor. Kırılganlık ve küresel finansallara hassasiyetin yüksek oluşunu bir kere daha teyit ederken BIST üzerindeki yüksek volatilitenin yatırımcı kanadında yer yer ciddi fırsatlar doğursa da genel manada yüksek bir risk teşkil ettiği görülüyor.
Dolar Güçlenirken CDS ve Tahlillerin Duruşu
Doların Türk lirası karşısında %1.33 civarında değer kazandığı bugün, ABD Dolar Endeksi (DXY) %0.16 kayıp vererek 92,25 seviyesine geriledi. Değer kaybı gözlense de endeksin yüksek performansı hala devam ediyor. USD/TRY’nin yaklaşık 1 ay kadar önceki performansında ani yükselişi DXY’de 97,16 tepesine çıkış esnasında gerçekleşmişti ve bu seviye son zamanların tepe noktası olmuştu, son zamanlarda ise tepe nokta hayli yukarı güncellenmiş durumda.
Türkiye 5 yıllık CDS marjı 375,75 seviyesinden işleme alınıyor. Marj haftalık değişimini %8.96 seviyesindeki düşüşü ile pozitif yönde gerçekleştirse de, geçtiğimiz haftalardaki swap hamleleri ile ani yükselişindeki geldiği nokta ile hala ciddi boyutlarda dalgalanmakta.
Türkiye 10 yıllık tahvil getirileri de swap savaşları zamanı ciddi boyutlar kazanmıştı ve bu seviyelerden bir gerileme gözlenmişti. %18.43 tepesinden geri dönen 10 yıllık tahvil verimi an itibarıyla %16.640 seviyesinden gerçekleşirken, 2019 yılında aşağı çekilen verimden hemen önceki düzeylere yaklaşmış durumda.
8 Nisan Pazartesi Günü Teknik Bakışta BIST 100
5 Nisan Cuma gününü %0.45 değer kazanımı ile 98,873 puandan kapatan endeks bu haftaya aşağı yönde güncellenen verileri ile giriş yaptı. Küresel taraftaki duruşunda baskıcı olduğu yüksek değer kaybında günlük bazlık pivot noktasını 98,450 puandan ele alabiliriz.
98,450 puan altındaki performansın derinlik kazandığı senaryoda 97,730 seviyesinde yorumlayabileceğimiz bir destek ve yine aşağı yöndeki hareketin devam etmesi halinde ise 96,680 puanda olası bir ikinci destek ile karşılaşılabilir.
Verileri kötü beklense de borsa endeksleri iyi olan ABD tarafındaki hafta başının pozitif gelmesi ile destek bulacak küresel finansallar Türk varlıklarına da yansıyabilir. Bu doğrultuda 98,450 noktasındaki dengenin üzerinde grafiklenen endeks 99,500 puanda ilk direncini test edebilir ve 100,250 bandındaki ikinci yorumlanan direncine yüz tutabilir.
100 bin puan yatırımcı açısından psikolojik direnç. Bu eşikten önce 98-99 bin bandı ise işlemlerde ve teknik tarafta takip edildiği üzere yatırımcının ılımlı davranışlarına neden olabilen seviyeler olarak ele alınmakta. Görünümün bozulmaması yatırımcı tarafındaki rahatlamayı artırabilir ve eşikler yukarı yönde aşılabilir.