
Çin Komünist Partisi’nin yayınladığı Global Times gazetesi, adı açıklanmayan analistlere işaret ederek; “Çin daha sert önlemlerle yanıt verirken ABD Çin ürünlerine daha fazla tarife uygularsa, bu küresel borsalar için felaket bir vuruş olur” dedi.
Salı günü geç saatlerde yayınlanan bir makalede Çin devlet medyası, ABD’nin Çin’le süren ticaret savaşını çözmek için daha büyük bir baskıyla karşı karşıya olduğunu çünkü başarısız müzakerelerin dünya çapındaki hisse senetleri için büyük sonuçlar doğuracağını yazdı. Bu noktada, Donald Trump’ın dünyanın iki büyük ekonomisinin tarifeleri artırmaktan kaçınmanın bir yolunu bulmak için daha fazla zaman olabileceğini söylemesinin ardından S&P 500’ün yükselişe geçtiği hatırlatıldı.
Neticede tarifelerin artırılmasından önceki son tarih 1 Mart’tı ve Çin heyeti bu hafta ticaret müzakereleri için Washington’daydı.Global Times da yaşananlara gönderme yaparak makalesinde; “Trump’ın sözleri iki ayın en yüksek seviyesine ulaşan ABD borsalarını daha da güçlendirdi ve dolayısıyla bu da Trump yönetimi üzerindeki Çin ile anlaşma yapması için olan baskıyı artırdı” ifadelerini kullandı. Keza her ne kadar hisseler iyi performans göstermediğinde konuyla ilgili sessiz kalsa da Trump’ın sık sık ABD borsalarının performansını bir başarı göstergesi olarak belirttiği biliniyordu.
“Bu tür darbelerden kaçınmak adına Trump yönetimi muhtemelen en yüksek baskı altında, genel olarak ticaret görüşmelerinin sonuna kadar Çin ile ABD psikolojik olarak daha eşit hale gelecek” diyen Çin devlet medyası, açıklamalarıyla dikkat çekti. Nihayetinde geçen yıl ABD’nin 250 milyar dolarlık Çin ürününe vergi getirmesi Çin’in de buna 110 milyar dolarlık tarifeyle karşılık vermesi üzerine ticaret gerginlikleri artmıştı.
Geçen yıl G-20 Zirvesi’nde yapılan toplantıda Trump ile Jinping, iki tarafın 90 gün içinde bu konularla ilgili anlaşma yapması için ateşkes kararı almışlardı. Fakat 1 Mart tarihine az bir zaman kala, kayda değer ilerleme kaydedildiğine dair çok az işaret vardı. Bu arada Çin de kendi ekonomik yavaşlaması ile mücadele ediyordu ve en büyük ticaret ortağı olan ABD’den gelen talebin azalması nedeniyle daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalabilirdi.
Nomura’daki Çin ekonomisti Ting Lu, geçtiğimiz haftaki bir raporda özellikle de muhtemel tarife artışlarının öncesinde mal satın alma telaşının sona erdiğini söyleyerek Çin’in ihracat artışının önümüzdeki aylarda muhtemelen yavaşlayacağını dile getirmişti. S&P 500, yıl başından bu yana kadar neredeyse yüzde 10.9 artarken, Şanghay Kompozit Endeksi ise yüzde 10’dan fazla kazanmıştı.