
İçişleri Bakanlığı’nın Covid-19’la mücadele kapsamında, 29 Nisan’da sona eren tam kapanma sonrası başlattığı kademeli normalleşme dönemi yarın sona eriyor. 17 Mayıs – 1 Haziran tarihlerinde uygulanan kısıtlamalara yönelik ne gibi kararlar alınacağı merakla beklenirken, gözler Kabine toplantısında.
Bugün yapılması planlanan toplantıdan çıkacak kararlar özellikle turizm, eğlence ve yeme-içme sektörünü yakından ilgilendiriyor. Tam normalleşmeye geçileceği iyimserliği ise sektör şirket hisselerine pozitif yansıyor.
BIST turizm endeksi (XTRZM), günün ilk yarısında yatırımcısına en fazla kazandıran alt gösterge oldu.
Borsa İstanbul tahminlerden daha iyi gelen ekonomik büyüme sonrasında çok fazla değişim göstermeyerek 1421 – 1427 dar bandında hareket etti. Saat 12.33’te 1422 puandan işlem görürken, alt endekslerde en çok artan turizm, en çok azalan tekstil oldu.
%2,65 artışla 372,13 puandan işlem gören turizm endeksi, ilk yarıda 364 – 375 arasında seyretti. Endeks haftalık süreçte 341 – 378, aylık 341 – 394 ve yıllık 136 – 428 puanları ile en düşük ve en yüksekleri kaydetti.
Alt bileşenlerine de kısaca göz atacak olursak, yatırımcısının yüzünü en çok güldüren %4,21 artışla işlem gören Marmaris Altınyunus Turistik Tesisleri A.Ş. (MAALT) hisseleri oldu. Onu %4,08 artışla Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar A.Ş. (AVTUR) ve %3,44 artışla Metemtur Otelcilik ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (METUR) izledi.
Ütopya ve Ulaşlar Turizm ise %0,20’lik düşüşlerle, endeksin en kötü performansını sergileyen şirket hisseleri oldu.