
Borsa İstanbul’un küresel piyasalarla birlikte hareket etme hassasiyetindeki duyarlılık kaynaklı dün, satıcılı dünya grafiklerine paralel bir hareket kaydedildi. BIST 100 endeksi 91.625,35 puandan Salı günü kapanışını gerçekleştirdi.
Yurtiçinde olumsuz bir haber akışı olmamasına rağmen, hisse senedinden, tahvile, dövizden, eurotahvile tüm Türkiye varlıklarında %1 – %3 bandında değer kayıpları gözlemleniyor.
Borsa İstanbul ABD vadelilerine paralel olumlu bir açılış gerçekleştirdi. Endeks ilk seansın erken saatlerinde 92.347,69 seviyesine kadar primlendi ve sonrasında kazanımlarını artırarak (%0.22) 91.885,59 puan seviyesinde hareket ediyor. Teknik noktalarına baktığımızda 92.500 seviyesi denge noktası olarak gözlemleniyor. Altında gözlemlenecek gevşemelerde yorumlanan olası 90.700 ve 89.680 destek noktaları, yukarı yöndeki işlemlerde ise 93.550 ve 95.390 dirençleri dikkatimizi çekiyor.
SODA ve BIMAS Hareketli Ortalamaların Üzerinde Seyrediyor
Hafta ortası işlem gününde hisse senedi piyasalarında En son 57 gün önce 20 günlük hareketli ortalamasını ve 50 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek olası bir alım sinyali olarak yorumlanan BIMAS, 20 ve 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde seyrettiği için yorumlanan yatırıma olası olumlu görünümünü muhafaza ettiği şeklinde değerlendiriliyor.
12 gün önce 20 ve 50 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde kesen ve bu seviyelerini koruyan SODA hissesi için gözlemlediğimiz olası ılımlı hava devam ediyor. 6,93 seviyesinde bir denge noktası gözlemlenen hissenin yorumlanan olası destekleri 6,85 ve 6,75 olarak incelenirken, dirençleri ise 7,03 ve 7,10 seviyelerinde takip ediliyor.
Yurt İçinde Yeniden Yapılandırma ve Taze İhraçlar
Yurt içi gelişmelere baktığımızda Hazine ve Maliye Bakanlığı dün gerçekleştirdiği 2 yıl vadeli TL cinsi sabit kupon ihracı ile 3,2 milyar TL borçlandı. Böylece Hazine Kasım ayı borçlanmasını tamamlamış oldu. Dünkü ihraç ve 12–13 Kasım’da gerçekleşen 3 ihale ile birlikte Hazine Kasım’da toplamda 6,3 milyar TL borçlandı.
Hatırlanacağı üzere Hazine Kasım başındaki 1,5 milyar Avro tutarındaki tahvil ihracı ve alınan tasarruf tedbirleri sayesinde finansman ihtiyacının azalması nedeniyle Kasım ayına ait uzun vadeli 3 tahvil ihracını iptal etmişti. Hazine’nin Kasım ayında yaklaşık 21,8 milyar TL tutarında iç borç ödemesi bulunuyor.
Yeni yapılan düzenleme ile yeniden yapılandırma uygulamalarında hem sürecin sonuçlandırılması hem de geri ödemelerin yapılmasında makul süre sınırı getiriliyor. Bunun yanında yeniden yapılandırma sözleşmelerinde alacaklıların üçte ikisi onay verirse tüm alacaklar söz konusu sözleşmeye onay vermiş sayılacak.
Bunun yanında yeniden yapılandırmada geçerli olacak faiz oranlarının piyasa faiz oranlarından daha düşük olamayacağına dair hüküm kaldırılıyor. Bundan sonraki süreçte konkordato uygulamalarını düzenleyecek ve bir disiplin altına alacak adımların atılması bekleniyor. Bu gerçekleşirse bankacılık sektörü için olumlu bir adım atılmış olacağını düşünüyoruz.