
Gelişmekte olan ülke finansallarında ABD – Çin ticaret görüşmelerinden gelen pozitif hava destekçi olarak kullanılmaya devam ederken, pozitif duruş sürüyor. Küresel piyasalarda gözlenen kar satışları endekslerde bir gerilemeye yol açmıyor, yükseliş sürüyor. Risk iştahındaki iyileşme piyasaları toparlarken Türk varlıkları gelişmenin gerisinde kalıyor.
MSCI Türkiye endeksi 2019 yılında rakiplerinden en kötü performans sergileyerek ayrışıyor. Bankacılık endeksinde gözlemlediğimiz yukarı yönlü atak bir satış fırsatı olarak kullanıldı. Endeks bileşenlerindeki durum ise gördüğümüz son primlenmeye ters orantılı negatif bölgede ve bu hareketin sürebileceği düşünülebilir.
Yaklaşan Seçimler Bir Baskı Olarak Görülebilir
Seçimlere giderken piyasaların, popülist politikalar öngörmesi kaynaklı endeksler baskınlanmış bir duruş sergilerken global finansallardan da negatif ayrışma sürüyor. Özellikle gelişmekte olan (GOU) ülke piyasalarının bu toparlanma fırsatını iyi kullanması ancak Türk varlıklarında geride kalış aradaki makasın açılmasına neden oluyor.
Dolar endeksi (ABD dolarını 17 ülke para birimine karşı takip eder.) 2 Ocak’ta gösterdiği performans ile 97,0 seviyelerinin test edilmesinden, 10 Ocak 95,0 seviyelerindeki seyre ulaşılmış olması zayıf dolar performansı seven risk varlıklarına yönelimi destekliyor. Bu gelişmeye küresel piyasalardaki toparlanma da eklenince ivme kazanılıyor. Dolar Endeksi (DXY) bugün %0.18’lik bir değer kaybı gösterirken 95,36 seviyesinde fiyatlanıyor.
Borsa İstanbul haftanın son işlem gününe alıcılı bir tabloda giriş yaptı. Endeksin ilk işlemleri ile %0.40 civarında bir primlenme sergileyen BIST 100 her ne kadar küresel piyasalarla paralel pozitif tarafta hareketler gösterse de yukarı yönlü hareketler hisse senetlerinde bir satış fırsatı olarak kullanılmakta. Seansa girişteki pozitif tavıra Uzakdoğu endekslerinde (Nikkei 225 %0.97, KOSPI %0.60 ve Hang Seng %0.54 değerlenme) ve ABD vadeli endekslerinde görülen olumlu seyir kaynak görülebilir.
TCMB Verilerinde 28 Aralık 4 Ocak Haftası
2018 28 Aralık’ı 2019 4 Ocak’ı işlem haftasında döviz mevduatı değişimlerinde hane halkı döviz mevduatları bir önceki haftaya kıyasla 0.3 milyar dolar artış gösterirken, şirketlerin döviz mevduatları ise 1.2 milyar dolar azaldı. Değişimlerle 2019 yılı Ocak ayı ilk haftasında hane halkı döviz mevduatları 90.7 milyar $’a yükselirken, şirketlerin döviz miktarı 64.4 milyar $’a düştü.
Yine 28 Aralık 4 Ocak haftasında hisse senedi piyasalarından 83 milyon dolar ve tahvil piyasasından ise 102 milyon dolarlık yabancı yatırımcı çıkışı gözlemlendi. 4 Ocak itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası brüt rezervi haftalık bazda 1 milyar $ artış göstererek 72.9 milyar dolara yükselirken, altın rezervi ise 0.3 milyar $ artarak 20.2 milyar dolara ulaştı.
Piyasalarda gözlenen küresel varlıkların gösterdiği hareketin gerisinde kalma süreci düşük hacimler, olası seçim politikaları ve dolar kurunda gözlenen değerlenme baskısında ele alınabilir. ABD Çin ticaret müzakerelerinin olumlu görülmesi ve Fed’in güvercin tavrı da global finansalları destekler nitelikte değerlendirilebilir.
Yurt İçi Şirket Gelişmelerinde Yapı Kredi ve BIST 100 Teknik Bakışı
Yapı Kredi Bankası ana sermaye benzeri kıymet ihracını tamamladığını duyurdu. Vadesiz ihracın beş senede bir banka tarafından geri çağırma opsiyonu bulunmakta. Söz konusu ihracın maliyeti %13.875 olarak belirlenirken, sermaye benzeri tahvil ihracından sonra bankanın ana sermaye yeterlilik oranına 115 baz puanlık bir artış yansıyacak. YKBNK bugün 1,55 TL seviyesinden işlem görürken bankacılık endeksinde gözlenen hafif primlenme doğrultusunda yukarı yönde harekete yüz tutabilir.
Yolcu sayısını açıklayan THAYO bugün %1.60 değerlenerek 15,20 TL’den kaydediliyor. Hissenin son ay hareket marjında 16,58 ve 14,69 noktaları gözlenirken, işlem makası 14,90 – 15,30 fiyatlarında (trade) al-satlar olarak görülmekte.
Borsa İstanbul 100 endeksi bugün alıcılı açılışın üzerine seansın son işlem saatine yaklaşırken %0.75’lik bir primlenmeye ulaştı ve 91.900 puan civarında dalgalanıyor. 91.5k ya da üstünde 92k seviyelerinde gerçekleşecek kapanışlar ve bu seviyelerin üzerinde gözlenecek kalıcılık endeks için olumlu bakışa daha yüksek ihtimal kazandırabilir. 14 günlük çalıştırılan RSI indikatörü 66 seviyesinde ve al bölgesinde dalgalanırken MACD (12,26) ise 382 seviyesinde ve RSI ile paralel bölgede hareketleniyor.
91.545 seviyesinde oluşan 5 günlük hareketli ortalama aşağıya dönüşte izlenebilecek en önemli seviyeler arasında değerlendirilebilir. Yön bu şekilde devam ederse önemli bir psikolojik seviyede bulunan 20 günlük hareketli ortalama noktası 91.140 yakından takip edilebilir.