
Dünyada sermaye piyasalarında izlediğimiz yoğun trafiğin yönü satış istikametinde hız kazanarak ilerliyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin dış ticaret vergileriyle birer kıvılcım attı kuru ot yığınlarının arasına… Haber akışında takip ettiğimiz üzere Çin’in casus çiplerle ABD şirketlerinden teknoloji kaçırdığı iddialarını kaydetmiştik. Doların güçlenme pozisyonu ve artırılmış ABD faizleri kaynaklı başlayan satış dalgası teknoloji şirketlerindeki ciddi değer kaybı ile zirve yapıyor.
Geçtiğimiz ayın son haftasında hane halkı döviz mevduatı bir önceki haftaya kıyasla 0,8 milyar dolar artmış. Öte taraftan şirketlerin mevduatları ise 0,4 milyar dolar azalmış. Buna göre yılbaşından bu güne hane halkı döviz mevduatları 6,3 milyar dolar azalmış ve şirketlerin döviz mevduatı ise 2,9 milyar dolar azalmış.
Aynı hafta Eylül’ün son haftası, BIST’in yatırımcı iştahı kabarttığı haftada hisse senedi piyasasından 153 milyon dolar para çıkışı olmuş. Tahvil piyasasına da 127 milyon dolar para girişi… 2018 başlı, geçtiğimiz 9 aylık süreçte spotta 1,4 milyar dolar, tahvil piyasalarına 0,1 milyar dolar para girişi kaydedilmiş.
Açıklanan verilere göre gerileyen rakamlar, kur sabitiyle toparlayabilir.Merkez Bankası kanadına bakacak olursak, son gelen enflasyon verisi ile işler biraz sarpa sarmış gibi gözükmekte. Beklenen yüksek enflasyon oranları %6 seviyeleriylen açıllanan %6.3 olunca öngörülememiş bir tablo çıkıyor haliyle… Ön görememek iyidir bazen de, mevzu enflasyon olduğunda maalesef piyasalara kırmızı yaktırabilir. TCMB tarafınca yapılan açıklamadan çıkan sonuca göre reel kurdaki değer kaybı 9 aylık bir zaman diliminde %28’e ulaşmış. Tabi kurun volatilitesi düşük seyrettiğinde, Ekim ayı bazlı bu değer kaybında toparlama izleyebiliriz.
Ülke piyasaları küresel satış baskısıyla karşılaştı lakin zamanlama çok ters oldu. Tam faiz artırımını YEP ile pekiştiren piyasa yapıcıların politikalarından verim alınmaya başlandığı anda… Önce şok faiz duyduk, sonra Bakan Albayrak’tan muntazam politikalar izledik. Gayet gerçekçi senaryolarda piyasa analistlerinin de gayet olumlu seyrettiği açıklamar tam piyasayı fiyatlıyor derken ufak bir satış geldi öncü bankalarımıza.
Bankalar Birliği’nin BDDK ile anlaşma yaptığı haberinden fiyatlayan piyasa o anlaşma içeriğinde bir maddenin kesin olmayışından tedirgin olmuştu ve ufak bir satış göstermişti. Devamında yatırımcıyı dirençleri kırarak cezbeden BIST son iki günde kazanımlarını geri vermeye başladı…
Bugün düşük rakamlara baktığımızda yatırımcıların düşük maliyet kolladığını baz alırsak tepki alışı görülebilir. Yatırım bu, düşükten alınır yüksekten satılır değil mi? BIST her ne kadar destekleri sert kırıp düşüş kaydetse de bu grafiklerin küresel bazlı yaşanan sorunlar kaynaklı olduğu düşünülüyor.