
Dünyadaki çoğu büyük ekonomide devlet tahvili getirileri, son birkaç gün içinde tüm zamanların en düşük seviyesine düştü. Bu durum ise yatırımcıların, yaklaşmakta olan durgunluğa karşı dikkatli olduklarına işaret etti. Alman ve Fransız 10 yıllık tahvil getirileri ise Euro bölgesindeki çeşitli riskleri ortaya çıkarttı.
Alman ve Fransız 10 yıllık tahvil getirileri, bu hafta blokta yaşanan gelişmelerin etkisi ile güçlenmeye başladı.Avrupa Merkez Bankası başkanlığına IMF Başkanı Christine Lagarde’nin getirilecek olması ve güvercin bir politika izleyeceğinin söylenmesi, gelişmelerden birisiydi. Lagarde’nin önemli bir isim olduğu; ama para politikası konusunda deneyimsiz olduğu belirtildi.
Diğeri ise Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot’un yorumları oldu. Her iki söylemlerde de Euro bölgesinde enflasyonu yükseltmek için para politikasının gevşetileceği beklentileri hakimdi.
Tahvil getirileri tersine dönerken, gösterge niteliğindeki 10 yıllık Alman tahvillerinde verim yüzde -0,398’e geriledi.10 yıllık Alman tahvilleri, Avrupa sabit gelirli varlıkları için önemli bir kriter ve yatırımcılar için güvenli bir bölgedir. Fransa’nın 10 yıllık tahvil getirileri ise yüzde -0,12’ye gerilerken, Belçika’nın 10 yıllık getirileri ilk defa sıfırın altına düştü. 10 yıllık İtalyan tahvil getirileri 14 aylık en düşük yüzde 1,67’ye düştü.
Belirsizlik ve zorlu piyasa ortamlarında, yatırımcılar yatırımlarını algılanan riskli varlıklardan altın ve devlet tahvili gibi güvenli yerlerde yönlendirme eğilimindedir. Hareket, Almanya’daki yavaşlamanın yol açtığı Euro bölgesi ekonomisi için süregelen belirsizliğe dikkat çekerek, Brexit ve küresel ticaret gerginliği etrafında tedirginlik yaratıyor.
Capital Economics Baş Piyasa Ekonomisti John Higgins, Euro bölgesi tahvil getirilerinin her zaman düşük seviyelerde olmasına rağmen rallinin devam etmesi için halen bir boşluk olduğunu söyledi.Higgins, ECB’nin Eylül ayında mevduat faiz oranını 10 baz puan ile yüzde -0,5 seviyesine düşürmesini ve Ekim ayında net varlık alımlarının devam ettiğini açıkladı. Böylece nicel rahatlamayı daha fazla reddetmeyi bekliyor. Higgins, genel olarak yatırımcıların henüz beklemekte oldukları kurumsal ve devlet tahvili alımlarının büyüklüğündeki fiyatını almadığından şüpheleniyor.
Capital Economics analistleri, 10 yıllık paket veriminin yüzde -0,5 civarında bitireceğini ve diğer Euro bölgesi çekirdek devlet tahvili karşısında benzer büyüklükteki düşüşlerle sonuçlanacağını tahmin ediyorlar.
Avrupa’daki ekonomik yavaşlama korkularına ek olarak, ABD’nin 4 milyar dolarlık yeni tarife tehdidi riski de yaşanıyor.Pazartesi günü ABD hükümetinin uçak sübvansiyonları konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlıkta 4 milyar dolarlık ek tarife getirme tehdidinde bulunması ile ekonomik yavaşlama korkuları şiddetlendi. Lagarde’nin aday gösterilmesi gibi olayla da bunlarla birleşti.
Toplu PMI anketleri, İngiltere ekonomisinin 2012 yılının sonlarından bu yana ilk kez bir daralmaya girdiğini belirtti. Buna karşın ABD gösterge 10 yıllık Hazine getirisi yüzde 2’nin atına gerileyerek dün yüzde 1,9532 seviyesinden işlem gördü. Bu, ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaşması yapılmasının ardından geldi.
Birçok analist, 2019 yılında Amerikan Merkez Bankası’nın iki faiz indirimi yapmasını fiyatladığı yorumunda bulunuyor.FED Başkanı Jerome Powell, şartlar zayıflamaya devam ederse en az bir faiz indiriminin gelebileceğini belirtmişti. FED’in endişeleri arasındaki Başkan küresel büyümeyi yavaşlatıyor, sürekli olarak FED’in yüzde 2 hedefinin altında kalan enflasyon ve ABD’nin özellikle Çin’in ticaret ortaklarının tarifelerine yansımaları yer alıyor.
Draghi geçen günlerde Euro bölgesi enflasyonu yeterince toparlanmadığı takdirde ECB’nin tüm araçları kullanacağını söylemişti. Her iki merkez bankası patronu da enflasyon bekleyişlerinde düşüş, yavaşlayan büyüme ve jeopolitik risklerle karşı karşıya kaldı.
FED, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası, yılın başlarında faiz artırımı yapmaktan vazgeçtiklerini açıkladılar.Başlıca merkez bankaları, yavaş büyüme, düşük enflasyon ve politik belirsizlik nedeniyle daha önceki şahin politikalarından U dönüşü yaparak, yatırımcıların riskli ve değişken varlıklardan uzak durmalarına yol açmıştı.
Avrupa Merkez Bankası, bu yılın başlarında büyüme tahminlerini düşürdü. Euro bölgesi ekonomisi, büyük ölçüde ihracata dayalı, ancak Almanya üretimi ciddi endüstriyel zayıflık gösteriyor. Aynı zamanda İtalya’nın durgunluğa girmesi ve Brexit çıkmazı blokta hakimiyetini sürdürüyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı da bunlara eklenince yatırımcıların korkuları artıyor.