Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Üretim Kesintisinin Gevşetilebileceği İhtimali Petrol Fiyatlarını Düşürdü

Rusya’nın Temmuz’dan itibaren arz miktarında değişiklik yapabileceğinin işaretini vermesi ve ABD-Çin gerilimi petrol fiyatlarını baskılıyor.
Üretim Kesintisinin Gevşetilebileceği İhtimali Petrol Fiyatlarını Düşürdü
Son Güncelleme: 
Yorum

Salgının yayılma hızının yavaşlaması ve vakalarda düşüş olmasıyla birlikte kısıtlamalar kaldırılmaya başlandı. Sene başından bu yana getirilen sosyal mesafe kuralları petrol talebini, dolayısıyla da fiyatları düşürmüştü. Son haftalara hayatın normale dönmeye başlamasıyla birlikte her ikisinde de toparlanma başladı.

Ancak bu kez de Amerika ile Çin arasında başlayan gerilim petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında coronavirüs ve Hong Kong meselesi yüzünde başlayan gerilim, fiyatların yukarı yönlü hareketini sınırlıyor.

Bir diğer faktör ise Rusya tarafından gelen açıklamalar oldu. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Pazartesi günü yaptığı açıklamada önümüzdeki iki ay içinde arz-talep konusunun dengeye kavuşacağını söyledi. Öte yandan arz kısıntılarını gevşeteceğinin sinyallerini vermesi fiyatların düşüşe geçmesine sebep oldu.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında %2’den fazla düşerek 35 dolara indi.
Brent Petrol %2 Ekside
Kaynak: Investing

Hatırlanacağı üzere fiyatların tarihi düzeyde düşüş göstermesin ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üretim kısıntısına giderek piyasanın dengeye kavuşması adına önemli bir adım atmıştı. Günlük 10 milyon varillik arz kesintisi kararı alınana kadar Rusya pürüz çıkarmış ve nihayetinde o da anlaşmayı onaylamıştı.

O tarihten bu yana gerek üretimin azalması gerek talebin artmasıyla petrol fiyatlarında da bir yükseliş gözlendi. Ancak Rusya’dan gelen son açıklamalar Temmuz ayından itibaren üretim kesintisini gevşetebileceklerinin işaretini verdi. Vladimir Putin’in Basın Sekreteri Dmitry Peskov, OPEC ve ortaklarının yaptığı anlaşma sayesinde petrol pazarının çok daha kötüsünü yaşamaktan kurtulduğunu söyledi.

Zaten ABD ile Çin arasında başlayan gerilimin etkisiyle negatif tarafa geçen fiyatlar Rusya iyimserliğinin azalmasıyla 11 haftanın en yüksek seviyesinden geriledi. Brent petrol saat 10:40’ta %2,05 ekside 35,40 dolardan işlem görüyor. Önceki kapanış seviyesi 36,17 dolar olan Brent petrol, açılışın ardından 35,37 – 36,17 arasında hareket etti. Kontratın bir yıllık değişim tablosu ise %48,68 düşüş yönünde.

ABD ham petrolünün varili şu dakikalara %2,07 ekside 33,65 dolardan işlem görüyor.
Ham Petrol 33 Dolara İndi
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 33,66 dolara kadar geriledi. Fiyatlar talebin toparlanması ve arzın azaltılması ile bu ay %80 yükselse de, yıllık bazda halen %42 ekside seyrediyor.

Singapur’da Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, 9 Haziran’da yapılacak OPEC toplantısına dikkat çekti. Yaklaşan toplantı öncesinde piyasanın arz kısıntısı konusunda nasıl bir karar çıkacağı beklentisiyle, tedirgin olduğunu aktardı.

Piyasanın Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki fikir ayrılıklarını fiyatlayacağını belirten analist, Temmuz ayında gerçekleşecek kısıntı azaltımı kararının erken olacağını sözlerine ekledi.

GCM Yatırım analistleri ham petrolün 33 dolar üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketinde istekli olacağını belirtiyor. Bu seviyenin altında gerçekleşecek düşüşlerde 31,40 ve 30 dolar seviyeleri gündeme gelebilir. Amerika ile Çin arasındaki gerilimin yeniden risk yarattığını belirten İntegral Yatırım, destek olarak 30,10 – 28,30 – 27,80 , direnç olarak 34,90 – 35,00 – 36,30 seviyelerinin izleneceğini aktarıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu