
Rusya’nın OPEC’in aldığı üretim kısıntısı anlaşmasına katılmamasının ardından Suudi Arabistan tek başına hareket etme kararı aldı. Fiyatları düşürerek, otomatikman üretim artışına gitmeyi planlayan Suudi Arabistan’ın bu kararıyla piyasa haftaya hiç beklemediği bir düşüşle başladı.
Brent petrolün varili 31 dolara kadar geriledi. Suudi Arabistan ekonomisi petrole bağımlı olan bir ülke. Fiyatları düşürerek petrolden az da olsa kar etmeyi ve satışları artırmayı planlıyor. Rusya ise koronavirüsün ektkilerini tam olarak görmeden üretim kısıntısına gitmek istemiyor.
Uzmanlar farklı senaryoları değerlendirirken, Rusya’nın en büyük petrol üreticilerinden biri Rosneft PJSC’nin de Suudi Arabistan’ın başlattığı fiyat savaşına tepki olarak üretim artıracağı öğrenildi.
Rusya’nın üretim artırımı kararının Suudi Arabistan’ın fiyat savaşına verdiği ilk tepki olduğu belirtiliyor.Elde edilen bilgilere göre Rus petrol şirketi 1 Nisan’dan itibaren petrol üretimini artıracak. Analistler bu rakamın tahmini günlük 300 bin varil olacağını öngörüyor.
Rusya’nın petrol fiyatlarını düşürmek istememesinin en önemli nedenlerinden biri olarak ABD’yi zor durumda bırakmak istemesi gösteriliyor. Bu durumda zaten karlılık açısından sorun yaşayan ABD kaya petrolü sektörünün göreceği zararın büyük olacağı öngörülüyor.
Goldman Sachs ve Morgan Stanley analistleri son gelişmelerin ardından fiyat tahminlerini aşağı yönde revize etti.Koronavirüs salgınından dolayı bu yıl Çin’den çok fazla talep gelmeyeceğini düşünen Morgan Stanley, yılın ikinci çeyreğinde varil başına 57,50 olan fiyat tahminini 35 dolara çekti. Goldman Sachs ise yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde Brent petrolün 30 dolara kadar gerileyeceğini tahmin ediyor. Tahminde bulunan bir diğer kurum ise Damien Courvalin. Analistler fiyat savaşının Brent petrolü 20 dolara kadar çekeceğini düşünüyor.