Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Petrol Fiyatları Üreticilerin Anlaşmazlığa Düşmesiyle Yeniden Düşüşe Geçti

OPEC ve ortaklarının Haziran toplantısının tarihi konusunda bir türlü karara varmaması, bunun ötesinde üretim kısıntısının devamı konusundaki fikir ayrılıkları petrol fiyatlarının düşmesine sebep oldu.
Petrol Fiyatları Üreticilerin Anlaşmazlığa Düşmesiyle Yeniden Düşüşe Geçti
Son Güncelleme: 
Yorum

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) bu ay içinde yapacağı toplantıda üretim kısıntısını en az bir ay daha uzatacağı beklentisi dün petrol fiyatlarının yükselmesini sağlamıştı. Brent petrolün varili Mart ayından bu yana ilk kez 40 doların üzerine çıkarak, son 3 ayın zirvesini görmüştü.

Fakat Perşembe günü gelen haberler OPEC koalisyonunun söz konusu karar üzerinde anlaşmazlık içinde olduğunu bildirirken, bu gelişme fiyatların yeniden düşüşe geçmesine sebep oldu. Brent petrol 39 dolara, ABD türü ham petrolün varili ise 36 dolara kadar geriledi.

OPEC ve ortaklarının 9-10 Haziran toplantısında yapılması planlanan üretim kısıntısı devamı planını gözden geçirdikleri öğrenildi.
Brent Petrol 39 Dolar
Kaynak: Investing

Dünyanın en büyük petrol üreticileri Nisan ayında günlük 9,7 milyon varil arz kısıntısı yapılması konusunda karar kılmıştı. Koronavirüs salgınının küresel talebi düşürmesi nedeniyle fiyatlar sert gerilerken alınan bu kararla piyasanın yeniden dengeye kavuşturulması hedeflendi.

OPEC 1 Mayıs’tan itibaren günlük 10 milyon varile yakın üretim kesintisine başladı. Ortakların üretim azaltılmasını Temmuz veya Ağustos ayına kadar devam ettirmek istediğine dair haberler dün petrol fiyatlarını desteklerken bugün anlaşmazlık olduğuna dair söylentilerle yeniden kayba yöneldi. Normalde gelecek hafta yapılması planlanan toplantınımn bugün yapılması bekleniyordu.

Çarşamba günü 40 doların üzerinde işlem gören Brent petrolün varil fiyatı 39,01 dolara kadar indi. TSİ 14:52’de %0,83 ekside 39,46 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ile zayıf rafineleme marjları arasında kopukluk olduğunu söyleyen ING Bank NV emtia strateji başkanı Warren Patterson, şu değerlendirmeyi yaptı:

ING Bank NV emtia strateji başkanı Warren Patterson Petrol Yorumu

Kaynaklara göre Rusya ve Suudi Arabistan kesintinin 1 ay daha devam etmesi konusunda mutabakata vardı. Fakat daha önce çıkardıkları pürüz nedeniyle müttefiklerden bazılarının bu iki ülkenin farkı kapatmak için daha fazla kesintiye gitmesi gerektiğini belirtti.

Elde edilen bilgilere göre Irak, Rusya ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintisini derinleştirme sözü vermeleri halinde bu ay yapılacak toplantıdan olumlu karar çıkma ihtimali halen mümkün.

ABD ham petrolünün varili söz konusu gelişmelerle 36 dolara geriledi.
Ham Petrol 36 Dolar
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Şu dakikalarda %1,82 ekside 36,58 dolardan işlem gören ham petrol, dün 37,29 dolardan kapanmıştı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de kısıtlamaların ardından işgücü faaliyetlerinin hızlı başlaması ve diğer ülkelerin ekonomilerinin yeniden açılması son haftalarda petrolü destekleyen en önemli unsurlar oldu.

Morgan Stanley baş petrol analisti Martijn Rats, piyasanın dengeye kavuşması için petrol arzına çok hızlı bir şekilde müdahale edildiğini söyledi. Üretim kısma kararlarında üreticilerin hepsinin aynı fikirde olmaması halinde fiyatların yeniden bozulabileceğine vurgu yaptı.

Analistler 34,60 – 36,10 aralığının kritik seviyeler olduğunu belirtiyor. Bundan sonraki süreçte OPEC toplantısının ertelenip ertelenmeyeceğinin takip edileceği ve bunun fiyatlarda etki yaratacağı ifade ediliyor. 34,60 doların altındaki 4 saatlik kapanışlarda 33,00 seviyesi bekleniyor.

Emtia analistlerinden Ellen R Wald, OPEC’in aldığı kararların piyasaya etkilerini değerlendirdi.

Ellen R Wald Petrol YorumuOPEC’ten gelen öncü sinyallerin fiyat oynaklığının azalmasına yardımcı olacağını söyleyen analist, bu durumun aynı zamanda ekonomisi petrole bağımlı ülkeler için de çok önemli olduğunu ifade etti.

Alınacak işaretlerin petrol şirketlerinin müşterilerine fiyatlanma sunması açısından da öngörülebilirliklerinin korunmasına yardımcı olacağını sözlerine ekledi. Şu an örgütün uzun vadede planlarına dair çok fazla işaret vermediğini, bunun ötesinde bir de fikrini sürekli değiştirerek piyasadaki güveni azalttığını aktardı.

Geçmiş dönemlerde OPEC’in değişen piyasa koşullarına hızlı tepki vermediği için eleştirildiğini söyleyen Wald, koronavirüsün yarattığı talep şokunda bile acil toplantı çağrısı yapmadığını hatırlattı. Başarılı analist değerlendirmesine şu şekilde devam etti;

“Grup nihayet Mart ayı başlarında Asya’dan gelen talep darbesini ele almaya çalıştığında Suudi Arabistan, 1,5 milyon varillik üretim kesintisini kabul etmesi için Rusya’ya kaba bir strateji ile baskı yapmaya çalıştı. Strateji başarısız oldu ve Suudi Arabistan’ın fiyatları korkutan, bir ay süreli aşırı üretimi ile sonuçlandı. “

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu