
Petrol fiyatları geçtiğimiz haftalarda küresel talep şokunun etkisiyle gösterdiği sert düşüşleri büyük ölçüde geride bırakmış durumda. Hem Brent hem de ABD ham petrolünün fiyatlarında kayda değer oranda iyileşme gerçekleşti.
Bu hafta Çin’in Hong Kong’a yönelik onayladığı ulusal güvenlik yasasının ardından Amerika Birleşik Devletleri ile arasında yeniden tansiyon yükseldi.
Söz konusu gerilimin etkisiyle fiyatlar dalgalı seyretse de aylık bazda yaklaşık %76 artış ile rekor kazanç kaydetti. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrol stoklarının artması ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında gerilimin tırmanması ile petrol fiyatlarındaki kayıplar arttı.
Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 8.73 milyon varil arttı.
API haftalık bültenine göre geride bıraktığımız hafta ABD ham petrol stok artışı bu yılın en büyük sıçramasını kaydetti. Ocak ayından bu yana dünya genelinde yaşanan salgın hastalık akaryakıt tüketimini neredeyse sıfıra indirdiği için fiyatlarda keskin düşüşler gerçekleşmişti.
Ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasının yarattığı iyimserlik ve OPEC ülkelerinin üretimi azaltmasıyla piyasa hafiften dengeye kavuştu. Ancak geçen hafta ABD stoklarının son üç haftadır ilk kez arttığının ortaya çıkması beraberinde arz endişesini doğururken, fiyatlar bir kez daha düşüşe geçti.
Öte yandan pandeminin yarattığı negatif etki tüm sektörlerde etkisini göstermeye devam ediyor. ABD’li petrol devi Chevron Corp. İşgücünü %10-15 arasında azaltmayı planladığını duyurdu.
Mayıs ayında %76 artan Batı Teksas ham petrolü 32 dolar kadar geriledi.
Petrol tüketiminin salgın öncesi döneme dönmesi elbette ki zaman alacak. Ancak son haftalarda işyerlerinin açılması ve insanların gündelik hayata geri dönmesiyle piyasanın toparlanacağına dair iyimserlik artmıştı. Hindistan, Çin, ABD ve Güney Kore gibi ülkelerde benzin talebinin artması da piyasaya olumlu yansıdı. Bu doğrultuda petrolün aylık kazancı %70’in üzerine çıktı.
Ancak Cuma günü gerek stoklarda artış olması gerek ABD-Çin gerilimi fiyatlar üzerinde baskı yaratan önemli faktörler oldu. Ham petrolün varili TSİ 14:42’de %2,58 ekside 32,84 dolardan işlem görüyor. Dün 33,71’den kapanan fiyatlar haftanın son işlem günü 32,36 – 33,77 dolar arasında hareket etti.
Mayıs ayını kazançla tamamlamaya hazırlanan ham petrolün varil fiyatı son bir hafta içinde %2,54 değer kaybetti. Analistler 31,20 – 34,60 bandının önemli seviyeler olduğunu belirtiyor. 31,20 altında kapanışlarda 30,00 ve 28,50 dolar seviyelerinin görüleceği, üstünde ise 36,10 ve 37,15’lerin gündeme gelebileceği aktarılıyor.
İntegral Yatırım analistleri günlük değerlendirmesinde; “ABD’nin Batı Teksas tipi ham petrolü (WTI) 35$ direnç seviyesi üzerine yerleşmediği sürece yükseliş eğilimi sınırlı kalacak. WTI’da 33$ ve 31$ seviyelerini destek olarak izlemeye devam ediyoruz.” sözlerine yer verdi.
36 dolar üstünden açılan Temmuz vadeli Brent petrolünün varili 34 dolara kadar geriledi.
Şu dakikalarda %2,05 ekside 35,28 dolardan işlem gören Brent petrolün varili gün içinde 34,83 – 36,33 dolar arasında hareket etti. Fiyatlardaki düşüşte Hong Kong’a yönelik çıkarılan güvenlik yasası nedeniyle ABD ile Çin arasında artan gerilimin de etkisi oldu. Birçok ülke lideri karara tepki gösterirken, en yüksek ses kuşkusuz ki Amerika’dan geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hong Kong’un bağımsızlığının önemini vurgulayarak yanında olduklarını söyledi. Söz konusu ülkenin yıllardır özgürlük anlayışıyla dinamik yapısına kavuştuğunu belirten Pompeo, artık siyasi anlamda Çin’den bağımsız olmadıklarını dile getirdi.
Oversea Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, iki ülke arasındaki gerilimin petrol piyasasına kısa süreli volatilite yarattığını belirtti. Samsung Futures Inc. emtia analisti Kwangrae Kim ise bu gerginliğin yanında OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısına ne kadar süre daha devam edeceklerine dair belirsizliğin de piyasaları etkilediğini söyledi.
Ayrıca ikinci dalga endişesi ve salgının ne zaman biteceğine dair öngörülebilirliğin az olması da petrolü baskılayan önemli faktörler arasında yer alıyor.