Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Petrol Fiyatları OPEC’in Üretim Artışı ve Talep Çöküşüyle Baskı Altında

Küresel petrol talebinde sona gelindiği açıklaması ve OPEC’in aylık raporunda arzın arttığı bilgisi petrol fiyatlarının günlük kaybını %1’in üzerine taşıdı.
Petrol Fiyatları OPEC’in Üretim Artışı ve Talep Çöküşüyle Baskı Altında
Son Güncelleme: 
Yorum

Coronavirüs vakaları tüm dünyada hız kesmeden devam ediyor. An itibarıyla toplam vaka sayısı 30 milyona yaklaştı. 929 bin insanın hayatını kaybettiği salgının başlamasının üzerinden dokuz ay geçmesine rağmen, 11 Eylül’de 310 bini geçerek rekor günlük vaka sayısına ulaşıldı.

İkinci dalganın başlaması petrol talebi sorununu bir kez daha gündeme getirirken, artan endişe fiyatlar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. OPEC öncesinde hafif toparlanan petrol fiyatları, aylık raporun yayımlanmasının ardından yeniden düşüşe geçti.

BP Plc. petrol talebinde artış döneminin sona erdiğini bildirdi.
Küresel Petrol Talebi
Kaynak: Statista

Bu yorumu yapan ilk büyük petrol şirketi olan BP, tüketimin coronavirüs önceki seviyeye hiçbir zaman ulaşamayacağını belirtti. Şirket tarafından hazırlanan raporda, en iyimser senaryoda bile petrol talebinin önümüzdeki 20 yıl boyunca yatay seyredeceği ifade edildi.

BP’nin yanında Uluslararası Enerji Ajansı, ABD Enerji Bilgi İdaresi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) de 2021 yılının sonuna kadar petrol talebinin kriz öncesi zamandaki seviyeye yükseleceğini düşünmüyor. Sektöre ilişkin önümüzdeki sürecin oldukça karamsar olduğu ifade edilirken, bu doğrultuda küresel talep tahminleri de aşağı yönde revize edildi.

Aylık raporunu yayımlayan OPEC, Ağustos ayında günlük ham petrol üretiminin 760 bin varil artışla 24 milyon 50 bine yükseldiğini bildirdi. Küresel petrol talebi pandemi etkisiyle Mart ve Nisan aylarında tarihin en düşük seviyelerine inmişti.

OPEC ve ortakları piyasayı dengeye kavuşturmak için üretim kısıntısına gitti. Ekonomilerin açılmasıyla birlikte üretimde de artışa geçilirken, küresel petrol arzı Ağustos’ta bir önceki aya kıyasla günlük 1 milyon 320 bin varil arttı.

OPEC öncesi hafif yükselen ham petrolün varil fiyatı, küresel görünümün düşürülmesiyle geriledi.
Ham Petrol 37 Dolar
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

ABD türü ham petrolün varili geçen hafa 37 dolar üzerinden kapanış yaptı. Bu sabah yatay bir başlangıç yaptıktan sonra volatil bir grafik çizdi. Saat 12:45 sularında 36 dolara gerileyen ham petrol, 15:00 sularında 37 doları aşarken, sonrasında yeniden yön değiştirdi. Şu dakikalarda ise %0,72 ekside 37,07 dolardan işlem görüyor.

BP’den gelen açıklamalar küresel arz-talep dengesinin daha da bozulduğu düşüncesini artırırken, fiyatlardaki düşüş de hızlandı. Hemen ardından OPEC’in üretiminde artış olduğu bilgisi bu görünümü destekledi.

Ham Petrol Fiyatları ve Uzman Yorumları için Tıklayın

Analistler 37,50 – 38,00 bölgesi dışında 4 saatlik kapanışların fiyatlar için yön belirlemede etkili olacağını belirtiyor. Düşüş trendine girmesi için 37,50 altında kalıcılık sağlaması gerektiği ifade ediliyor. Olası yükselişte ise 38 doların devamında 39 dolar ve üstünün gelebileceği yorumlanıyor.

39,69 dolardan açılan Brent petrol, gün içinde 39,39 – 40,08 arasında hareket etti.
Brent Petrol 39 Dolar
Kaynak: Investing

OPEC, Pazartesi günü paylaştığı raporda küresel petrol talebinin 2020 yılı için günlük 400 bin varil azalarak, günlük 9,5 milyon varile gerileyeceğini tahmin ettiğini açıkladı. BP’nin yorumunun aksine küresel petrol talebindeki artışın devam edeceği düşünülüyor.

OPEC ve ortakları gelecek yıl talebin günlük 1 milyon 100 bin varil artmasını bekliyor. Kurul üyeleri ve koalisyonu Perşembe günü toplantı yaparak üretim kısıntısı konusunu ele alacaklar.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%