
Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) dün gece açıkladığı verilere göre haftalık ham petrol stokları 1 milyon 141 bin azaldı. Beklenen rakam 1 milyon 514 bin varildi. Bir önceki hafta ise 4 milyon 146 bin varillik artış gerçekleşmişti.
Petrol fiyatları piyasa beklentisinden daha az gelen stok verilerinin ardından Çarşamba günü Asya oturumu boyunca düşüş gösterdi. Öte yandan aşı gelişmelerine salgının biteceğine dair umutlarla, piyasa için gelecek yıl beklentisi olumlu yönde birleşiyor.
API’nin baş ekonomisti Dean Foreman kaleme aldığı yazıda, Covid-19 salgınının sektöre olan etkilerine ve beklentilerine değindi.
Koronavirüs salgınına bağlı olarak 2020’nin oldukça zorlu bir yıl olduğunu ifade eden Foreman, petrol ve doğal gaz endüstrisinin bu süreçte kendini yeniden konumlandırmak için kritik altyapı değişikliği yaptığını hatırlattı.
Ülke ekonomilerinin toparlanmaya başlamasıyla birlikte petrol piyasasının da 2021 yılında güçlü iyileşme gösterip, 2020 kayıplarını telafi edeceğini aktardı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tahminlerini hatırlatan Foreman, 2021 yılında günlük 6 milyon varillik petrol talebi artışı olacağını belirtti. Petrol ve doğal gaz sektöründe yer alan 200 şirketin raporlarını değerlendirdiklerini söyledi.
Yapılan sermaye yatırımlarının büyük finansal kriz döneminin yarısından bile daha az olduğunu anlattı. Özellikle Amerika’nın küresel pazarlara erişmesini sağlayacak yatırımlara devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kurum tahminleri önümüzdeki yıl petrol üreten her bölgede üretimin artacağını yönünde. Permiyen havzasının olası bir toparlanmaya katılmaya hazır görünen ABD bölgesinin en iyi örneklerinden biri olduğunu ifade etti.
Ocak vadeli ABD türü ham petrol kontratları 45,34 dolara geriledi.
Saat 09:41’de %0,50 ekside 45,36 dolardan işlem gören ham petrolün varil fiyatı, piyasa öncesi işlemlerde düşüşe geçerek, kayıplarını ikinci güne taşıdı. Pandemide vaka sayısı 68 milyonu aşarken, tüm dünya aşı umutlarına odaklanmış durumda.
Petrol piyasası ise talep tarafındaki toparlanma için ABD’nin açıklayacağı ek mali teşvik paketini bekliyor. OPEC ve ortakları geçen hafta aldığı karar ile günlük üretimi 500 bin varil artıracağını duyurmuştu. Bu haberin etkisiyle fiyatlar son dokuz ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
Ancak yeni haftada bu olumlu seyir devam etmedi. API verilerine göre yakıt stoklarında bir önceki haftaya kıyasla artış oldu. Bunun yanında ABD’de hızla artan coronavirüs vakaları da petrol piyasası için risk içeriyor. Axi baş küresel piyasalar stratejisti Stephen Innes, fiyatların aşı konusunda daha fazla kanıt görünceye kadar baskı altında kalacağını söyledi.
ABD türü ham petrolün varili %0,5’ten fazla geriledi. Şubat vadeli Brent petrol kontratları ise 48,54 dolara kadar indi. şu dakikalarda bir miktar toparlanmaya geçen Brent petrol %0,08 artıda 48,88 dolardan işlem görüyor.