
Dünya genelini etkisi altına alan koronavirüs salgınından küresel ekonomi ciddi bir hasar aldı. Örneğin petrol, taleplerinde tarihte ilk denilebilecek düşüşler kaydedildi. Hal böyle olunca petrol fiyatları düştü ve küresel petrol üreticileri çareyi arz kısıntısında buldu.
Onları arz kısmaya iten sebep temelde koronavirüs kaynaklıydı. Salgın nedeniyle alınan karantina önlemleri, neredeyse tüm dünyanın evlere kapanmasıyla sürdürülüyordu. Dolayısıyla benzin gibi akaryakıt ürünlerinin tüketimi neredeyse durdu. Bu da fiyatlara Şubat ayının ortasından bu yana ciddi oranda düşüş kaydetti. Petrol fiyatlarını ucuzlatan ülkeler, kendi içlerinde rekabet gücü yaratmaya çabaladı.
OPEC+ ve G20 Ülkelerinin Arz Kısıntısı Anlaşması Petrol Fiyatlarını Etkiledi
OPEC ve ortaklarının bir süredir üzerinde düşündüğü petrolde arz kısıntısı meselesi, Meksika’nın pürüz yaratması nedeniyle aksaklık yaşadı. Hemen ardından ABD Başkanı Trump’tan gelen açıklamalar, anlaşmaya varıldığını duyurdu. Ve nihayet, biraz sancılı geçen bu dönemde dün bir anlaşmaya varıldı. Buna göre OPEC+ ve G20 ülkeleri 1 Mayıs tarihi itibarıyla petrolde günlük 10 milyon varil üretim kısıntısı yapma konusunda uzlaştı.
Özellikle Suudi Arabistan ve Rusya’nın gündemde olduğu OPEC+ ülkelerinin Trump tarafından glen destekle birlikte arzı kısma kararı, petrol fiyatlarında istenen rakamları görebilmek için atılmış bir adımdı.
Petrolde kaydedilen bu gelişmeler, yatırımcıların dikkatlerini de üretim kısıntısına çevirmesine neden oldu. Daha doğru ifade etmek gerekirse, yatırımcılar salgından kaynaklı olarak talepte görülen olumsuzlukların tolere edilebilecek boyutta olup olmadığını gözlemliyorlar. Dikkatler bu emtiaya çevrilince fiyatlarda bir miktar yükselme görüldü.
Petrol Fiyatları 22 Dolar Seviyelerinde
GCM Yatırım analistlerinin ham petrol değerlendirmesinde; fiyatların gün içerisinde 23,28 – 24,60 dolar civarında ve altında kaldığı sürece düşüş beklentisinin ön planda olduğunu belirtmeleri dikkat çekti. TSİ 12:03’de 21,97 dolardan alıcı bulan ham petrolün üretim kısıntısı kararına tepkisinin pozitif olduğu söylenebilir.
İşte, Oanda Asya Pasifik Kıdemli Piyasa Analisti Jefrey Halley’in kısıntıya ve fiyatlara ilişkin yorumu;
Pandeminin dünya ekonomisi üzerindeki zararları sürerken, görüldüğü gibi bir yandan da bunlar için telafi çalışmaları sürüyor. Petrol fiyatlarındaki dengeyi sağlamak için atılan bu adım, aynı zamanda tarihin en büyük koordineli üretim kısıntısı anlamına geliyor.
Üstelik Suudi Arabistan, Haziran ayındaki toplantıda bir kez daha kısıntıya gitmeye onay verebileceklerini dahi açıkladı. Bu derece geniş çaplı önlemler alındığına göre, virüsün etkilerinin gerçekten de can yakıcı olduğu göze çarpıyor.