
JP Morgan Asya-Pasifik petrol ve gaz birimi yöneticisi Scott Darling, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün petrol üretimini azaltma taahhüdünü bu yıl boyunca yerine getirmediği takdirde, Brent petrol fiyatlarının destek bulmakta zorlanabileceğini belirtti. Aralık ayı başlarında yapılan toplantıda, OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, küresel petrol arzı ile talep arasındaki sürekli dengesizliğin ortasında Ocak ayından başlayarak, ilk olarak altı ay boyunca günlük üretimde 1.2 milyon varil kısıntı olmasına karar vermişlerdi.
Karara işaret eden Scott Darling, bugün verdiği bir demeçte JP Morgan’ın OPEC’in Aralık ayındaki toplantısından önce OPEC’in günde 1.2 milyon varilden fazla kesinti yapmadığı ve bunu yalnızca yılın ilk yarısında yaptığı takdirde düşük fiyatlı petrol senaryosuna (2019 Brent petrol için 55 dolar) doğru harekete geçebileceklerini söylediklerini hatırlattı.
İlgili haberde yeni yılın ilk işlem gününde Brent petrolün uluslararası piyasalarda 53,10 dolardan işlem gördüğü bilgisi verildi.JP Morgan’dan Darling, 2019’da petrol fiyatlarının zayıf kalmasına neden olabilecek faktörleri; ham petrol için cansız talep ve Suudi Arabistan dahil OPEC üyeleri etrafındaki günlük 1.2 milyon varil kesintisi konusundaki itaat belirsizliği olarak gösterdi.
Bazıları petrol fiyatlarının mücadele etmesiyle Suudi Arabistan’ın bütçesini dengelemek için Brent petrolün kayda değer seviyede yükselmesi gerektiğini söylemişti. Diğer taraftan petrol fiyatları geçen yıl 2015’ten bu yana en kötü yıllık zararını kaydetmiş, Brent yüzde 20 civarında gerilerken ABD ham petrolü de piyasa dalgalanması, jeopolitik ve yumuşayan talep tahminleri enerji piyasasını sarstığı için yüzde 2 civarında düşüş göstermişti.
Ve düşüncesini; “Dünyanın bazı bölgelerinde hala planlanmamış bakımlara yol açan yaşlanan petrol altyapınız var. İşte bu olaylardan sadece birkaç tanesi, aniden petrol fiyatları için daha fazla destek haline geliyor.” ifadeleriyle anlattı.
JP Morgan’ın Kasım ayında 2019’da Brent petrol fiyatları tahmini düşürdüğü de hatırlatıldı. Buna göre JP Morgan, Kuzey Amerika arzının yılın ikinci yarısında artacak olması nedeniyle Brent petrol tahminini önceki 83.50 dolar seviyesinden aşağıya çekerek 73 dolar olarak belirlemişti.