
55 milyon 470 bin insanın enfekte olduğu ve birçok ülkede ikinci dalganın çok gürültülü bir şekilde yaşandığı pandemi, petrol piyasasını olumsuz etkilemeye devam ediyor. OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) + Ortak Teknik İzleme Komitesi, arz-talep dengesi için üretim kesintisinin 3 ay daha uzatılmasını istiyor.
Daha önce yapılan toplantılarda günlük 7,7 milyon varil olan üretim kesintisinin 1 Ocak itibarıyla 5,7 milyon varile düşürülmesi planlanıyordu. Fakat hızla artan vakaların ve getirilen kısıtlamaların talep görünümünü bozması nedeniyle, bu kesintilerin bir süre daha devam ettirilmesi önerildi.
OPEC ikinci dalga nedeniyle, 2021 yılında petrol talebindeki toparlanmanın daha önce düşünülenden daha yavaş olmasını bekliyor.Ortak Teknik Komite Toplantısı sonrası yayımlanan raporda, gelecek yıl için beklenen petrol talebinin 0,3 milyon varil aşağı yönde revize edildiği bildirildi.
Elde edilen bilgiye göre arz kesintisinin devam ettirilmesinin istendiği, kesintinin 2021 Mart sonuna kadar uygulanması halinde OECD ticari stoklarının beş yıllık ortalamanın üzerine çıkacağı belirtildi.
Üretim kısıntısının 3 ay daha uzatılması önerisi yarın yapılacak OPEC+ Ortak Bakanlar Komitesi toplantısında değerlendirilecek. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Sanusi Barkindo video konferans şeklinde yaptığı konuşmada, aşı haberleriyle yeni yıla daha normal girebileceğimizi söyledi.
Aşı haberleriyle artan petrol fiyatlar, OPEC raporunun ardından bir kez daha yön değiştirdi.
Amerikan türü ham petrolün varili gün içinde 41,63 dolara kadar yükseldi. TSİ 16:42’de ise yüzde 1,98 negatifte, 40,80 dolardan işlem görüyor. Fiyatlar gün içinde en yüksek 41,90 doları, en düşük 40,37’yi gördü. Analistler 40,50 – 41,00 arasında kaldığı sürece yükseliş beklentisini koruyor.
40,50 altında 4 saatlik kapanışların gerçekleşmesi durumunda, düşüş isteğinin hızlanacağı belirtiliyor. GCM Forex akşam analizinde destek seviyelerinin kısa vadede 40 – 40,5 – 41, orta vadede 33,7 – 36,65 – 39 olduğu belirtildi.
Direnç seviyeleri ise 41,00 – 41,51 olarak izlenecek. OPEC’in kesinti anlaşmasının uzatılması önerisi bir yandan fiyatları desteklerken, diğer tarafta piyasanın talep endişesini değerlendirmesi baskı unsuru olarak öne çıkıyor.
Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında 44 dolardan döndü.
Moderna’nın üzerinde çalıştığı aşının %94,5 oranında etkili olması ve saklama koşullarının makul olması Salı günü piyasalarda etkisini gösterdi. Altın yataya yönelirken, petrolde yükseliş oldu. Ayrıca Asya’da talepte artış olduğuna dair gelen veriler de piyasaya olumlu yansıdı.
Brent petrolün varil fiyatı aşı haberleriyle gün içinde 44,25 dolara kadar yükseldi. ancak OPEC’in talep görünümüne dair iyimser olmayan açıklamaları bir kez daha düşüşü tetikledi. Şu dakikalarda %1,30 ekside 43,25 dolardan işlem gören Brent türü petrol, gün içi en düşük 43,13’e geriledi.